Početna Vijesti Objavljena životna priča Umeje Zukorlić o kojoj se malo znalo (Video)

Objavljena životna priča Umeje Zukorlić o kojoj se malo znalo (Video)

Kako su sinoć mediji prenijeli informaciju o smrti prve supruge muftije Muamera Zukorlića, navodeći je kao ženu o kojoj se malo zna, njen sin Usame, muftijin najstariji sin, objavio je njenu biografiju. “Moja majka Umeja Abu Taha Zukorlić, rođena je 18.1.1970 godine od oca Adila Abu Taha iz mjesta Deir Abu Masha’al kod Ramale u Palestini i majke Izolde Blauth iz Novo Hamburgo, Rio Grande Do Sul u Brazilu.

Otac Adil sa bratom je kao palestinska izbjeglica doselio u Brazil šezdesetih godina prošlog vijeka, gdje je radio kao imam i gdje je upoznao suprugu Izolde, njemačkog porijekla iz Hamburga sa kojom je stupio u brak i dobio četiri ćerke, Džemilu, Nasru, Fatmu i Umeju, nakon čega su se razveli, kada se je sa ćerkama preselio u Aman u Jordanu.

Umeju je odgojila nana Džemila, a u Amanu je završila osnovnu, srednju školu i dvije godine šerijatskog islamskog fakulteta. Sestra Nasra je studirala u Libanu gdje je upoznala muža Envera Ujkanovića iz sela Orlje za kog se udala.

Godine 1991, zbog prijetnje eskalacije sukoba između Iraka i Izraela preko teritorije Jordana, Umeja je sa sestrom Fatmom izbjegla u selo Orlje kod Tutina, gdje se i upoznala sa rahmetli babom. Tri sestre su se udale u selo Orlje, dok je najstarija sestra Džemila udata u Ramali u Palestini.

S obzirom da su babo i majka bili ista godina islamskog fakulteta, ona je nastavila sa babom studije na Univerzitetu Emir Abdulkadir u Konstantini u Alžiru, gdje je diplomirala i gdje sam ja rođen.

Kao porodica smo 1993. došli u Sandžak u vrijeme rata na Balkanu, kao i NATO bombardovanje Novog Pazara.

Rodila je nakon mene Sedždu, Nedžmu i Medždu. Bila je domaćica i živjela život daleko od očiju javnosti.

Zahvaljujući Bošnjačkom DNK projektu čiji sam koordinator bio, uspio sam da pronađem nanu Izoldu 2021. godine na ljeto i da ih spojim nakon 50 godina rastanka. Iste godine je preselio babo.

Preselila je nakon duge bolesti u Istanbulu. Iza sebe ostavila četvoro djece, sedmoro unučadi, svekra i svekrvu”.

Nakon ovih riječi, objavio je i ono što je napisala Dženana Fetić Kurgaš, a čije riječi prenosimo u cijelosti:

“Čudna su vam sorta ti Palestinci. Oni mogu vrlo brzo da prodru u vašu srž, i da vam vide sve vrline i mahane – ma koliko ih skrivali. Glasno će istaći svaku vrlinu, i u četiri oka reći svaku mahanu, sviđalo se to kome ili ne. Gledaće vas u oči direktno i reći ‘ti si bolja od mene u ovome’ ili ‘nemaš pojma o tome’. Gledaće vas u oči i kad im okupirate domove i uzimate ono što je njihovo, jer su naučeni da se na nepravdu ne žmuri.

Takvi su rođeni, sa pregustim filterima i nema te nepravde koja može kroz to da prođe.

Čudne su te žene, Palestinke. Neobično lijepe i neuobražene. Ali ponosne. Dostojanstveno hodaju, vole, smiju se – i pate. Ne traže da budu popularne niti trpe da ih nazivaju žrtvama, a ipak svijet zna za njih.

Teško ih možete i očarati i razočarati. Jer, kažem vam, oni imaju senzore i pokažu crveno svjetlo ako im ne prijaš. Ako im prijaš, voljeće te i kad debelo griješiš.

Upoznala sam mnogo tog čudnog, palestinskog naroda. I nisam pristrasna, svi su takvi. Sve što rade, rade cijelim hudžutom. Ništa na pola. I vole, i ne vole. I smiju se i pate.

I žive – i umiru.”

Umeja je, dakle, preselila 21.maja u 54. godini života nakon duge bolesti u Istanbulu. Iza sebe ostavila četvoro djece, sedmoro unučadi, svekra i svekrvu. Dženaza će se klanjati u četvrtak 23. maja u 18 sati na platou džamije Mula Emina Zukorlića u Orlju, gdje će biti i ukopana.

Umeja je bila prva supruga muftije Muamera Zukorlića, a jedina je nosila njegovo prezime.

BONUS VIDEO: