Početna Moda Emina Husedžinović predstavila novu kolekciju “Urban-Etno” koja je nadahnuta bh. naslijeđem

Emina Husedžinović predstavila novu kolekciju “Urban-Etno” koja je nadahnuta bh. naslijeđem

Najistaknutija modna dizajnerica Emina Husedžinović, kojoj je kreativnost životni moto, u subotu je, u prostorijama Bosanskog Kulturnog Centra, održala je modnu reviju na kojoj je predstavila svoju novu kolekciju design by Emina pod nazivom “Urban-Etno”, koja je nadahnuta bosanskohercegovačkim naslijeđem i folklorom u savrevenom vidu odijevanja.

Pokazala je još jednom da je dizajnerica koja živi za modu i od mode. Nikada nije bila u iskušenju da se  bavi drugim poslom. Uvijek ističe da je bitno imati kontinuitet u radu, stalno se edukovati i usavršavati.

Dvadeset godina angažiranog djelovanja u području modnog dizajna mnogobrojne samostalne modne revije kao i projekti Eminu su  etablirali  kao našu najistaknutiju modnu dizajnericu.

Jasno profiliranim dizajnerskim rukopisom  utemeljenim na visokim estetskim kriterijima vrlo vješto u postmodernističkoj  maniri reinterpretira elemete prošlosti  stavljajući ih u savremeni kontekst. Njen doprinos afirmiranju bosanskohercegovačke modne scene može se interpretirati kroz obim i  kvalitet opusa ali i nastojanje da se ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti.  Stoga je ne bez razloga nazivaju “ čuvaricom” bosanskohercegovačke tradicije.

Nova kolekcija design by emina pod nazivom “Urban-Etno”  nadahnuta bosanskohercegovačkim naslijeđem i folklorom u savrevenom vidu odijevanja. Žanrovski je  unikatan pret-a-porter.  Prvi dio kolekcije  oblikovan je upotrebom  kolorističkih akcenta baziranih na komplementarnim odnosima intenzivnih hromatskih vrijednosti. Princip monohromije i komlementarnosti  se u konačnici smiruje  reduciranjem kolorita na ahromatske kontraste crnog i bijelog. Silueta pješčanog sata   naglašava ljepotu ženskog tijela. Ističe provokativnu formu odjeće koja naglašava eleganciju  i šarm svake dame.  Upotrebom ražličitih tekstura oplemenjuje se izgled odjevnih predmeta.  Jednostavnost rukopisa dorađuje čipkanim formama i modnim dodacima koji oslikavaju miris bosanskohercegovačke etnologije.

Recentna kolekcija “Urban –Etno” kao sublimacija  dosadašnjeg kontinuiranog  rada potvrđuje doslijednost autorice u problematiziranju odnosa savremenog i tradicionalnog. Transponirajući naslijeđene elemente kulture odijevanja u leksik savremenog modnog izraza ona postiže skladne i slojevite stilske sinteze.

Ona je dizajner koji prati modne instance međutim ne odstupa od svoje vizije mode i samim tim njen rad ostaje autentičan.  Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet. Svakim novim projektom ili kolekcijom pokazuje da modna scena Bosne i Hercegovine ima čim da se pohvali i da je moda poziv kojem se treba ozbiljno posvetiti.

Poznati kujundzija Omar Krasnić  na originalan način upotpunjuje njene kreacije svojim nakitom i modnim dodacima, i samim tim tema bosanskohercegovačke etnologije je zaokružena upravo zanatom koji izumire. Diaz Kova viruoz za izradu kožnih torba i kožne galanterije upotpunjuje simbiozu ova tri umjetnika. U sklopu revije ćemo moći vidjet i izložbu Omara Krasnića, Diaza Kove i  fotografija Seada Šašivarevića. Umjetnost, kreativnost, inspiracija su motivi kojim se bavi tim #designbyemina.

Ovaj project su podržali: Turistička Zajednica Kantona Sarajevo, Federalno Ministarstvo Kulture i Sporta, Ministarstvo Kulture i Sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

.

. . . .

. . . . . . . . .. .. . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . ... . . . . .. .

.. . . . . . . . . .