Početna Vijesti “David je puno povraćao, ljekari su nas 3 puta vraćali kući… Petog...

“David je puno povraćao, ljekari su nas 3 puta vraćali kući… Petog dana je umro”: Majka ne prestaje jedno da se pita (FOTO)

Vodili smo ga kod lekara, tri puta su nas vraćali kući sa rečima da će biti dobro, da je samo iscrpljen…

Petog dana je umro.

David Kos, beba stara samo šest meseci, preminuo je 28. marta 2022. godine. Maleni David rođen je u Sremskoj Mitrovici, a prvi problemi nastali su kada je počeo da povraća. Roditelji su ga odveli kod doktora, ali svaki put su vraćeni kući, a lekari su im, kako roditelji tvrde, objasnili da je samo iscrpljen. Ipak, tog kobnog martovskog jutra, David je preminuo.

Neutešna majka Ljubica dve godine je provela u tišini. Kako nam objašnjava, nije imala ni hrabrosti ni snage da priča o teškoj sudbini koja ih je ostavila neme.

Na početku sve je delovalo kao bajka. Beba se rađa, roditelji srećni odlaze kući, uživaju u brizi o svom sinu. Samo šest meseci kasnije, počeo je pakao.

Prvi simptomi da nešto nije u redu bili su dijareja i povraćanje. Mi smo ga vodili kod lekara, tri puta su nas vraćali kući sa rečima da će biti dobro, da je samo iscrpljen. Posle pet dana je umro. Dali su nam samo probiotik da pije i savetovali da mu dajemo što više tečnosti, međutim on šta god je popio, i čaj i vodu, sve je povraćao u mlazovima – pojašnjava za “Blic” utučena majka Ljubica.

Fontanela se uvukla, naglo je smršao, povraćao u mlazovima

Kako ni posle drugog odlaska kod doktora majka nije videla da se stanje poboljšava, ponovo je otišla. Ipak, stanje malog Davida bilo je sve gore. Fontanela mu se uvukla, naglo je smršao, a povraćanje nije prestajalo.

Trećeg dana smo ponovo otišli kod lekara. To je bila nedelja i otišli smo kod dežurnog. Ipak, doktor mi je rekao: “Ne brinite majka, biće dobro. Samo je iscrpljen”. Pomazio ga je po glavi i ponovo smo vraćeni kući – pojašnjava Ljubica.

David preminuo sledećeg jutra

U ponedeljak, 28. marta 2022. godine, Davidovo stanje se pogoršalo. Majka i otac ga hitno odvode u Dom zdravlja, a lekari se bore za njegov život. Nažalost, nisu uspeli, a David je preminuo nakon pet dana borbe.

– On je bio previše iscrpljen, borili su se za njega, ali nije vredelo. Čak su mu i to jutro dali malo mleka, ali je sve ispovraćao. Ubrzo je i preminuo. Kasnije nam je rečeno da mu nije data dobra terapija, a doktor koji ga je primio u nedelju se nije oglasio. U obdukcionom nalazu piše da mu je stalo srce – priseća se Ljubica najgoreg dana u svom životu.

“Nema ništa gore nego kad sahraniš svoje dete”

Nema ništa gore nego kad svoje dete moraš da sahraniš. Taj bol je nepodnošljiv. Gubitak je ogroman, ali ne mogu da se ne zapitam: šta bi bilo da je priključen na infuziju? Da li bi bio živ? – govori nam Ljubica.

Davidova majka za “Blic” objašnjava da ima još dece, ali ovu prazninu u srcu ništa ne može da popuni.

Nažalost, ima mnogo majki koje su izgubile dete. Ne daj bože da neko to oseti na svojoj koži. Živite život, ali na silu. David mi svakog dana fali sve više. Šta god da radim ja mislim na njega i pitam se da li je sad na nekom boljem mestu. Život mi se pretvorio u pakao samo zato što nije mogao da stavi dete hitno na infuziju, a sve sam mu rekla. Da ga samo pomazi po glavi i da moje dete umre sledeći dan… – priča majka sa bolom u glasu.

Odgovor bolnice

Ekipa “Blica” kontaktirala je Dom zdravlja u Sremskoj Mitrovici, kao i Opštu bolnicu Sremska Mitrovica. Iz bolnice su nam se tek pošto smo posle nekoliko dana čekanja na odgovor objavili ovu potresnu ispovest:

“Povodom vašeg dopisa koji ste nam uputili mejlom 18. juna, a u vezi smrti deteta D. K, obaveštavamo vas sledeće: Uvidom u medicinsku dokumentaciju naše ustanove, utvrdili smo da se majka sa detetom D. K. javila prvi put na pregled u Opštu bolnicu Sremska Mitrovica 28. marta 2022. godine u 06:47 časova u hitnu prijemnu ambulantu Službe pedijatrije, gde su preduzete sve mere hitnog zbrinjavanja deteta, i to je bio jedini kontakt deteta D. K. sa našom ustanovom. Na žalost, dete je preminulo u 08:10 časova istoga dana. Opšta bolnica Sremska Mitrovica izražava žaljenje zbog smrti deteta”.

Iz doma zdravlja još nismo dobili odgovor.

blic.rs