Početna Vijesti Vanja (18) je dobio temperaturu, 24 sata kasnije bio je mrtav: Doktori...

Vanja (18) je dobio temperaturu, 24 sata kasnije bio je mrtav: Doktori očajne roditelje uvjeravali da nije ništa opasno, a uzrok smrti najveća je misterija

Vanja Vačurov iz Polevskog u Sverdlovskoj oblasti pripremao se za upis na fakultet i imao velike planove za budućnost.

Napunio je 18 godina u februaru, imao ceo život pred sobom, međutim, sve se srušilo za samo 24 sata nakon što mu je 4. aprila pozlilo. Dan kasnije je preminuo na odeljenju intenzivne nege bolnice u rodnom gradu.

Oksana i Pavel, roditelji preminulog mladića, veruju da je Vanja mogao da bude spašen da je odmah prebačen u bolnicu.

– Vratio se iz škole, ručao i trenirao, a onda legao da se odmori. Uveče je dobio groznicu i glavobolju. Imao je temperaturu 39,2 – navodi Oksana.
Mama je odmah pozvala hitnu pomoć. Dispečer je preporučio roditeljima da mu daju antipiretik dok čekaju da stigne hitna pomoć. Vanja je u međuvremenu počeo i da povraća. Doktori su mu izmerili temperaturu i pritisak nakon čega su dijagnostikovali virusnu infekciju.

PROČITAJTE JOŠ:

Aličković: Ceca neće i ne može pjevati u Sanskom Mostu, Bihaću i drugim gradovima

Savetovali su mi da ujutru pozovem doktora – navodi Oksana.
Roditelji su oko 4 ujutru ponovo pozvali hitnu pomoć, međutim, dispečer ih je uveravao da Vanja ima upala grla i da nema potrebe da ekipa ponovo dolazi jer nema razloga za brigu.

“Nismo znali da ga više nećemo videti živog”

Vanja je oko 11 sati ujutru izgubio svest. Roditelji su ga odvezli u hitnu pomoć gde je počeo da plavi.

– Hirurg je dotrčao, izmerio mu pritisak, a onda ga odveo na kolicima. Ništa nismo rekli jedan drugom… Nismo znali da ga više nećemo videti živog – priseća se Pavel.
Testovi su otkrili manje probleme u radu bubrega i jetre i uveravali roditelje da idu kući i da stanje nije kritično. Pavela i Oksanu, međutim, zatekla je strašna vest kad su kasnije pozvali bolnicu jer je Vanja stavljen u komu i priključen na respirator. Vratili su se u bolnicu i šefa odeljenja im je rekao da je stanje izuzetno teško.

Sat vremena kasnije mladić je umro.

Doktori su u smrtovnici napisali da je uzrok smrti sepsa, međutim, roditeljima niko nije objasnio šta je izazvalo infekciju.

Vanja je bio zdrav i atletski tip i nije imao hronične bolesti. Uspešno se bavio atletikom i dva puta godišnje išao je na obavezni pregled u Jekaterinburgu u Centru sportske medicine. Zdravstveni problemi tamo nisu uočeni.

Uzorci tkiva organa poslani su na histologiju u Jekaterinburg. Roditelji su čekali mesec dana na rezultate, međutim, lokalna bolnica je odbila da im preda nalaze.

Patolog me je uveravao da nema pravo da nam daje medicinsku dokumentaciju jer to nije dozvoljeno – navodi Pavel.
Lekari, kako navodi portal E1, odlukom ustavnog suda nemaju pravo da odbiju izdavanje medicinske dokumentacije ili drugih dokumenata rođacima preminulih. Vanjini roditelji su ipak odbijeni i zato sada veruju da postoji nešto što lekari skrivaju.

Uzrok smrti sepsa

Pavel i Oksana su dobili medicinske dokumente njihovog sina tek nakon što su se zvanično obratili istražnom komitetu. Patolog je zaključio da je uzrok smrti sepsa uzrokovana generalizovanom meningokoknom infekcijom iz neotkrivenog izvora.

Takođe, prema rečima patologa, nije bilo nikakvih nedostataka u pružanju medicinske pomoći, a do istog zaključka došli su i lekari u gradskoj bolnici.

Roditelji smatraju da bi Vanja imao šansu da se spasi da je odmah hospitalizovan ili da dispečer nije odbio da pošalje ekipu kad su drugi put pozvali Hitnu pomoć.

“Šta je uopšte razlog?”

Nikada nam nisu objasnili šta se tačno dogodilo. Šta znači neidentifikovani izvor sepse? Šta je uopšte razlog?! Niko od doktora nije razgovarao sa nama, naprotiv, pokušali su da sakriju informacije od nas i odbili su da nam izdaju dokumente – ogorčen je Pavel.
Vanjina mlađa sestra ima 11 godina.

Želimo da saznamo istinu o tome šta se dogodilo da bismo shvatili od čega da zaštitimo ćerku i upozorimo druge roditelje – kaže otac.

Istražni komitet ispituje smrt mladića.

(E1, Kurir)

BONUS VIDEO: