Početna Vijesti Novosti Heroji sedmice: Mladići iz Goražda spasili ženu iz nabujale Drine

Heroji sedmice: Mladići iz Goražda spasili ženu iz nabujale Drine

Vidio sam osobu koja je ušla u vodu ali iako mi je bilo čudno, jer je Drina nadošla i bila veoma hladna, pomislio sam da želi da se osvježi, kaže Adžem

Goraždani Dženan Adžem i Muamer Karahodža heroji su sedmice, nakon što su, ne razmišljajući ni trena, u četvrtak skočili u nabujalu Drinu i od utapanja spasili ženu koja je skočila u njene brzake. Sve se desilo u četvrtak popodne u mjestu Sadba, kada su sa popularnog izletišta na suprotnoj obali uočili osobu u vodi.

Visok vodostaj i brzina rijeke

– Vidio sam osobu koja je ušla u vodu ali iako mi je bilo čudno, jer je Drina nadošla i bila veoma hladna, pomislio sam da želi da se osvježi. Čuli smo da nam govori da je snimimo, da želi da se ubije. Počeo sam da je dozivam, da govorim da to ne radi, da izađe iz vode, ali ona je razgovarala sa mnom ali je ostala zakačena za jednu stijenu – kaže Adžem.

Visok vodostaj i brzina rijeke, bez obzira na plivačke sposobnosti, odveli bi ga nizvodno, pa se na nagovor supruge Adžem odlučio da u automobilu krene na suprotnu obalu s koje je žena ušla u rijeku. U međuvremenu je stigla i policija, bio je spreman i sanitet, a dok je Karahodža, policajac koji nije bio na dužnosti, sa suprotne obale već plivao prema osobi u vodi, Adžem je stigao blizu nje i razgovarao s njom.

Počeo sam ponovo razgovarati s njom, ali sam vidio da ona sama ne može izaći iz vode. Ugledala je čovjeka koji je plivao prema njoj, vidjela je da neko ide da je spasi i u tom trenutku se pustila i potonula. Znam da sam skočio, zaronio, uspio je dohvatiti i izvući. Predali smo je medicinarima, hvala Bogu živa je – ističe Adžem.

Aplauz mladićima
Sreća u nesreći je da je žena u odsudnim momentima oklijevala, pa je bilo dovoljno vremena da pomoć stigne na vrijeme, a reakcija dvojice mladića nagrađena je i aplauzom očevidaca. Osim Karahodži, Adžem je zahvalan i svim ljudima koji su na bilo koji način pomogli u akciji spašavanja, a jedan od njih sve je snimio svojim mobilnim telefonom.

avaz.ba