Početna Vijesti OGLASIO SE POZNATI ADVOKAT RUSMIR KARKIN: Dodikovo sjedenje na stolici je…

OGLASIO SE POZNATI ADVOKAT RUSMIR KARKIN: Dodikovo sjedenje na stolici je…

U Sudu BiH jučer je održano ročište na kojem su se Milorad Dodik i Miloš Lukić trebali izjasniti o krivici, ali su obojica izjavili da na razumiju optužnicu, pa je umjesto njih sutkinja Jasmina Ćosić – Dedović konstatirala da se ne osjećaju krivim. Uz samo izjašnjenje o krivici i bezuspješan pokušaj da i u Sudu BiH drži već poznate monologe pažnju je privuklo i Dodikovo nepoštivanje Suda, jer za razliku od drugookrivljenog i advokata, prilikom obraćanja nije želio ustati jer su ga navodno boljela leđa. Samo par sati kasnije, tokom press konferencije u Istočnom Sarajevu, stajao je mnogo duže nego što je to trebao raditi u Sudu BiH.

Bit će zanimljivo hoće li Dodika i na glavnom pretresu „boljeti leđa“, a o sudskoj praksi u ovakvim slučajevima za „Avaz“ govori sarajevski advokat Rusmir Karkin.

– To je očigledno nepoštivanje Suda, ali sudija je „šef sale“. On pazi da se stranke u postupku pridržavaju pravila, da ne ponižavaju Sud, druge stranke, svjedoke i tako dalje. Njegovo sjedenje na stolici je nepoštivanje Suda i za to može i treba biti kažnjen. On je visoki dužnosnik BiH i, bez obzira na njegove lične stavove, ne može na taj način iskazivati svoje nepoštovanje prema jednoj instituciji – kaže Karkin.

On navodi primjer u kojem je sudija postupio na drugačiji način. Radi se o suđenju članovima selefijske zajednice od prije desetak godina.

Dešava se da se njih 11, sa nas 11 advokata, nalazi u sudnici. Ulazi sudija, mi advokati ustajemo, a oni svi sjede. Sudija ulazi i kaže da će ponovo izaći iz sudnice i vratiti se za minut, a ako ne budu ustali i time pokazali poštovanje Sudu, snosit će teške konsekvence. Razgovarao sam sa prvoosumnjičenim, koji je vođa te grupe, objasnio mu i upozorio ga na posljedice. Sudija ulazi, oni su svi ustali, korektno odgovarali na pitanja … Dakle, sudija može dozvoliti optuženom da sjedi, ali kad ulazi ili izlazi iz sudnice stranke moraju ustati iz poštovanja prema Sudu. To ne stoji u zakonu, ali u pitanju su kućno vaspitanje i osnovni ljudski maniri – naglašava Karkin.

novi.ba