Početna Vijesti TEHERAN JASAN, GAZA ĆE BITI GROBLJE ZA IZRAEL! Iran pozvao islamski svijet...

TEHERAN JASAN, GAZA ĆE BITI GROBLJE ZA IZRAEL! Iran pozvao islamski svijet da se uključi u rat, pomoć očekuje i od Kine! Slijedi li ono najgore?

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan upozorio je da ukoliko diplomatski napori da se zaustave izraelski vazdušni napadi i spriječi kopnena ofanziva na Gazu budu neuspješni, postoji rizik od nekontrolisane eskalacije sukoba, uz pridruživanje više regionalnih igrača.

– Ako se mjere usmjerene na trenutno zaustavljanje izraelskih napada koji ubijaju djecu u pojasu Gaze završe u ćorsokaku, velika je vjerovatnoća da će se otvoriti mnogi drugi frontovi – izjavio je Hosein Amir-Abdolahian za Al Džaziru, ponovivši upozorenje Iran se više puta oglasio tokom protekle nedjelje.

– Ako cionistički entitet Izrael odluči da uđe u Gazu, vođe otpora će je pretvoriti u groblje okupacionih vojnika – dodao je on.

Tokom svoje diplomatske turneje po regionu, iranski ministar se sastao sa političkim liderom Hamasa Ismailom Hanijehom u Kataru, gdje je okupio druge islamske zemlje da podrže Palestinu, i uvjerio da će Iran nastaviti sa svojim naporima da zaustavi ” ratne zločine cionista”.

– Islamska Republika Iran nikada neće odustati od svojih principa i vrijednosti u podršci palestinskoj naciji – naglasio je on.

U nastojanju da se reši kriza u Gazi, Amir-Abdolahian je takođe razgovarao o “osjetljivoj situaciji u regionu” sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem. Zamolio je Kinu da upotrebi svoj glas u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da zaustavi smrt i patnju stanovnika Gaze, naglašavajući potrebu za humanitarnim koridorom.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi pokrenuo je telefonske razgovore sa više muslimanskih lidera, podižući uzbunu zbog situacije u Gazi i pozivajući Arapsku ligu i druga međunarodna tijela na „odlučnu i hitnu” akciju da zaustave izraelsku „mašinu za ubijanje”.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hameni takođe se obratio muslimanskim zemljama, pozivajući ih da priteknu u pomoć Palestincima.

– S Božjom milošću, ovaj pokret koji je započeo u Palestini će napredovati i rezultirati potpunom pobjedom Palestinaca – napisao je on u objavi na mreži X (bivši Tviter).

Sjedinjene Države su poslale drugu grupu nosača aviona u istočni Mediteran, nastojeći da izvrše pritisak na Iran, Hezbolu u Libanu i druge propalestinske snage da ostanu podalje od rata između Izraela i Gaze.

Uprkos tome što američki mediji spekulišu o mogućoj umiješanosti Irana u smrtonosni napad na Izrael koji su izveli militanti Hamasa, predsjednik Džo Bajden je priznao da “u ovom trenutku nema jasnih dokaza” da je Teheran pomogao Hamasu u planiranju napada.

novi.ba