Početna Vijesti PIŠTOLJ DANIMA BIO KOD DJEČAKA UBICE, A NIKO NIŠTA NIJE PRIMJETIO: Evo...

PIŠTOLJ DANIMA BIO KOD DJEČAKA UBICE, A NIKO NIŠTA NIJE PRIMJETIO: Evo šta se dešavalo u kući uoči masakra i šta je rekao majci

Nakon pet meseci od masakra u Ribnikaru, Više javno tužilaštvo u Beogradu je podiglo optužnicu protiv oca dečaka ubice. Šokantan detalj koji je saopšten jeste da je dečak uzeo očevo oružje još 1. maja uzeo očevo oružje i dva dana ga krio kod sebe, a to niko nije primetio. Taj dan je slavio 1. maj sa svojim drugom, kojem je čak najavio da će mu rođendanski poklon doneti u sredu – 3. maja.

U toku vanrednog obraćanja glavnog javnog tužioca Nenada Stefanovića otkriveno je da je dečak uzeo oružje od oca, koje nije adekvatno čuvano, dva dana pre masakra.

– Sin okrivljenog je, kako se sumnja, došao u posed neadekvatno obezbeđenog oružja dana 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje “Češka zbrojovka” i “Ruger” sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u OŠ “Vladislav Ribnikar koju je pohađao – ispričao je Nenad Stefanović.

Niko nije primetio da nema oružja

Dečak koji je tada imao 13 godina uspeo je da se domogne oružja bez da roditelji primete, dva dana je pištolje držao kod sebe bez da su ih roditelji videli, spakovao ih je u ranac i otišao u školu, a da roditelji ni to nisu primetili. Dva dana nakon što je ukrao pištolje dečak ubica je usmrtio svoje vršnjake i čuvara škole.

– Ušavši u prizemlje škole, dečak je najpre pucao u radnika obezbeđenja, a zatim je pucao u dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, kao i još jednu učenicu koja se nalazila ispred klavira. Potom je hodnikom otišao do kabineta istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije, student istorije na praksi, kao i 23 oštećena maloletna učenika odeljenja VII/2 u koje je ispalio ukupno 45 projektila – ispričao je Stefanović.

U kabinetu istorije je lišio života šestoro dece i ranio petoro dece, kao i nastavnicu istorije. Podatak da je pištolje uzeo čak dva dana nakon masakra dodatno potvrđuje da je ovaj učenik zločin planirao. Podsetimo, kako je u iskazu u tužilaštvu ispriča

Majka dečaka ubice ispričala kako je njen sin pet dana pre zločina bio sa drugom i njegovom mamom van grada. Tamo su proveli zajedno 1. maj, posle čega su se vratili za Beograd.

Majka je ispričala da se dečak vratio sa drugarom i njegovom majkom za Beograd, dok su ona, suprug i ćerka bili u drugom vozilu. Dečak je, kako je rekla, došao kući sat vremena pre njih i da se tuširao u trenutku kad je stigao ostatak porodice. Tvrdi da nije primetila promene u njegovom ponašanju – kaže sagovornik

Drugu za 1. maj najavio da će 3. maja dobiti poklon

Sa druge strane, kako je pisao “Le soar”, jedan učenik iz Ribnikara je bio prisutan na rođendanskoj proslavi 1. maja kada je bio i dečak ubica, a on je otkrio uznemirujuće detalje.

Ovaj učenik je bio prisutan i na rođendanskoj zabavi 1. maja kada je dečak ubica rekao slavljeniku “da će mu poklon doneti u školu u sredu”, 3. maja, na dan koji je dečak izabrao da sprovede svoj smrtonosni plan.

Vršnjaci najmlađeg masovnog ubice na svetu tada nisu ni mogli da naslute na šta je dečak ubica mislio. Učenik je ispričao da je dečak ubica pucao i na svog prijatelja kojem dva dana pre masakra nije doneo rođendanski poklon.

Rekao mu je: “Dobićeš poklon u sredu u školi” – kaže on.

Kako je ispričala majka dečaka, dan kasnije, 2. maja, dečak i njegova sestra nisu išli u školu i otišli su kod babe i dede, a uveče su se vratili i zajedno gledali film.

– Majka se seća da je dečak u jednom trenutku otišao do prodavnice da kupi namirnice, ali da ni tog dana nije videla ništa čudno u njegovom ponašanju. Navodno je pričao sa roditeljima o filmu koji su gledali i drugim temama koje ga zanimaju – kaže izvor.

Roditelji ni u jednom trenutku nisu primetili promene u ponašanju dečaka ubice, a ta dva dana dok je krio oružje kod sebe otac nije primetio da mu pištolji fale.

Otac oružje držao u koferima!

Otac dečaka je oružje držao u dva plastična kofera koja služe za prenošenje oružja, a ne za njihovo bezbedno smeštanje i čuvanje. Koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okviri bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa katancem i šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca.

Dečak koji je tada imao 13 godina uspeo je da se domogne oružja bez da roditelji primete, dva dana je pištolje držao kod sebe bez da su ih roditelji videli, spakovao ih je u ranac i otišao u školu, a da opet roditelji nisu primetili.

Majka je ispričala da je kobnog 3. maja ustala prva kako bi napravila doručak za dečaka i njegovu sestru. Njen muž je otišao na posao, posle čega je probudila decu. Tvrdila je da čak ni tada nije primetila nešto čudno u ponašanju sina, osim što je tokom doručka i spremanja bio usporen.

– Dečak je majci navodno rekao da ne brine, jer nastavnica ume da zakasni. Majka tvrdi da je zatim otišla da odveze ćerku u školu, a dečak je ostao kod kuće i sam se spremao – kaže izvor upoznat sa slučajem.

Sat vremena kasnije majka je čula za pucnjavu u školi. Policajcima je ispričala da je mislila da joj je sin ranjen u pucnjavi, te je odmah otišla do škole, gde je saznala istinu.

– Majka kaže da je bila izbezumljena, da joj je i dalje teško da poveruje da je njen sin to uradio i uporno tvrdi da ništa nije ukazivalo da je ovako nešto moglo da se dogodi. Istakla je da i sama vapi za objašnjenjem i odgovorima – kaže izvor.

Ipak, njen sin nije ranjen u pucnjavi kako je mislila majka dečaka ubice, već je tog 3. maja ubio osam devojčica i jednog dečaka koji su pohađali istu školu kao i on, kao i obezbeđenje škole.

Kurir.rs/Blic