Početna Vijesti KO JE ŠTITIO SULEJMANOVIĆA U MUP-U TK/ Utvrđen niz propusta odmah nakon...

KO JE ŠTITIO SULEJMANOVIĆA U MUP-U TK/ Utvrđen niz propusta odmah nakon masakra u Gradačcu, mjesec dana kasnije još niko nije odgovarao

Nizama Hećimović je nekoliko puta prijavila nasilnika, a posljednji put tri dana prije masakra

Ni tačno mjesec dana od trostrukog ubistva u Gradačcu niko od nadležnih iz institucija u ovom mjestu nije snosio nikakvu odgovornost jer je ubica Nermin Sulejmanović pušten na slobodu nekoliko dana prije krvavog pira iako je njegova partnerka Nizama Hećimović, molila da mu se odredi zabrana prilaska u odnosu na nju, prenosi Blic

Evidentno je da je bilo niza propusta ali osim nekoliko smjena u policiji, javnost nije čula imena onih koji su propuste učinili, a zbog kojih su prekinuta tri nevina života.

Takođe, niko od njih nije ni preuzeo odgovornost za to što je odbijeno da se prema Sulejmanoviću donese mjera zabrane prilaska prema Nizami Hećimović, koja ga je samo par dana uoči masakra prijavila za nasilje!

– Žena, supruga, majka. Ubijena jer je prijavila nasilje – ovim riječima su se građani Gradačca masovno pobunili i organizovali protest, iskazujući žal za Nizamom i tražeći da nadležni preuzmu odgovornost.

Ko je zakazao od institucija?

Nesumnjivo da je bilo propusta u cjelokupnom lancu institucija. Umjesto da sarađuju i za cilj imaju da zaštite ženu od nasilnika, Nizami Hećimović su institucije okrenule leđa, a Sulejmanovića nisu zaustavljali i to je eskaliralo krvavim pirom 11. avgusta.

Nizama Hećimović je nekoliko puta prijavila nasilnika, a posljednji put tri dana prije masakra. Neko je odao Sulejmanoviću da je prijavljen zbog nasilja.

Policijska službenica Dženana S., nedjelju dana nakon masakra, suspendovana je zbog kontakta sa trostrukim ubicom Nerminom. Odmah nakon što je otkriveno da je ubica imao krticu u policiji, u medijima se pojavilo ime policajke Dženane. Ona se sumnjiči da je ubici odala lokaciju gdje se žrtva nalazi.

Takođe, spekulisalo se da je ona bila u emotivnoj vezi sa Sulejmanovićem, što je policajka demantovala.

Zehrudin Hasić, načelnik Policijske uprave Gradačac smijenjen je 6. septembra. Takođe, istog dana je smijenjen i njegov zamjenik. Do smjene je došlo zbog određenih provjera koje su izvršene nakon masakra, ali tačan propust ovih službenika nije saopšten.

I to su svi koji su smijenjeni nakon velike tragedije koja je Gradačac zavila u crno.

Propust suda, a predsjednica krivi policiju

Od januara do 31. jula ove godine, Opštinski sud u Gradačcu prihvatio je zahtjeve za izricanje 16 zaštitnih mjera za sprečavanje nasilja u porodici. Samo jedna je odbijena – ona koja je podnesena u ime Nizame Hećimović koju će kasnije brutalno ubiti nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović, protiv kojeg je i tražena mjera zabrane prilaska!

Ovo je zaključak iz saopštenja Uprave policije MUP Tuzlanskog kantona, koja je poslije trostrukog ubistva u Gradačcu i bijesa javnosti zbog neizricanja zabrane prilaska Nerminu Sulejmanoviću, objasnila koliko je zahtjeva za izricanje mjera zaštite od nasilja u porodici policija podnijela ove godine i koje je dokaze priložila sudu uz to.

Kako se navodi, sud u Gradačcu je od početka godine prihvatio 16 zaštitnih mjera prema devet osoba za nasilje u porodici, a odbio samo jednu.

– PU Gradačac je od 1. januara 2023. godine do 31. jula 2023. godine, postupajući po prijavama nasilja u porodici, Opštinskom sudu u Gradačcu podnijela zahtjeve za izricanje 16 zaštitnih mjera prema devet osoba, koji su od strane Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mjere su izrečene – piše u saopštenju.

Nažalost, i u situaciji dok cijeli Gradačac žali za ubijenima, nadležni su nastavili da prebacuju krivicu jedni na druge.

Slobodanka Kojić, predsjednica Opštinskog suda u Gradačcu, održala je 16. septembra konferenciju za medije tokom koje je okrivila policiju.

– Tačno je da je policija podnijela zahtjev. U zahtjevu stoje određene činjenice. Kod svakog zahtjeva, sve činjenice koje stoje u tom pravnom aktu moraju se dokazati. Ovdje nije bilo dokaza. Ja sam već rekla da je ovdje bila službena bilješka i da je bila izjava oštećene Nizame Hećimović gdje je koristila blagodet svjedočenja, znači odbila je da da izjavu. Kad koristite tu blagodet svaka odluka suda bi bila nezakonita. Ja sam rekla u saopštenju, dokaze za sud prikuplja policija i tužilaštvo. Sud ne prikuplja dokaze. Mogli su se saslušati policajci, to je trebalo policija da uradi. Sudija ne saslušava ni nasilnika ni žrtvu, već donosi odluku po tome šta je policijska stanica dostavila. Sudu se dokazi dostavljaju – rekla je Kojićeva.

Tokom njenog obraćanja javnost je imala prilike da čuje da je propuste i greške činila i policija, da je činjenica da je ubica višestruko osuđivan, ali prema predsjednici suda, “službena bilješka nije dokaz”, niti je dovoljna za određivanje mjere zabrane prilaska?!

Sudija koja je donijela rješenje kojim se odbija mjera zabrane prilaska je Lejla Numanović, koju je predsjednica suda svim silama branila.

– To je takva haranga na tu sudiju Lejlu Numanović, potpuno neopravdano. Žena je donijela odluku na osnovu zakona i zakonito – zaključila je Kojićeva.

“Mjera zabrane prilaska se izriče zbog osnova sumnje”

Sa druge strane, o ovome se oglasila i advokatinja Elmedina Bojičić, koja je istakla “kako ju je sramota i kako sudija priča gluposti”.

– Sramota me je! Sramota me je što sam tu, nijemo svjedočim ovom gnusnom činu od kojeg mi danima nije dobro! Beba je plakala! Nizama je ubijena na oči svih nas! Niko nije došao! Predsjednica suda priča gluposti! Tako je! Gluposti! Mjera zabrane se izriče zbog osnova sumnje! Nisu trebali nikakvi dokazi! Sudija se bojala da donese mjeru. Bojala se i policija da ga privede, jer on je glavni baja u selu. Ovo je jedina istina. Nizama Hećimović mogu biti ja, može biti vaša kćerka, vaša sestra – navela je advokatinja Bojičić.

O ovome je pričao i sarajevski advokat Ifet Feraget, koji kaže da se smatra da nasilje postoji onda kada postoje i osnovi sumnje. Nije potrebno sprovoditi dokazni postupak, kao što je to slučaj u krivičnim predmetima. U ovom slučaju, imali smo se osnove sumnje zbog kojeg bi se Sulejmanoviću odredile mjere zabrane.

depo.ba