Početna Showbiz DINO MERLIN SA SUPRUGOM REGISTROVAO PATENT U AMERICI: Proizvodiće struju pomoću talasa...

DINO MERLIN SA SUPRUGOM REGISTROVAO PATENT U AMERICI: Proizvodiće struju pomoću talasa vjetra i sunca! Ovo su svi detalji biznisa

Dino Merlin je zajedno sa suprugom Amelom Dervišhalidović i još dvojicom saradnika pokrenuo biznis u Americi koji će se baviti proizvodnjom struje pomoću korišćenja talasa, energije vetra i sunčeve energije.

PROČITAJTE JOŠ:

KARLEUŠA ZA ODMOR U DUBAIJU PUKLA MILIONČE! Sve pršti od luksuza, a jedna tetovirana muška ruka pored nauljane JK izazvala haos!

Stručni saradnici

Prema pisanju hrvatskog portala Imperijal.net, o ovome svedoči dokument koji je zaveden u američkim i drugim svetskim kancelarijama koje evidentiraju patente inovatora, kao i onih koji žele da registruju svoje otkriće kako bi jednog dana od toga ostvarivali prihod. Zanimljivo je kako je bračni par Dervišhalidović odlučio da udruži snage sa kliničkim kardiologom A. Hamidom Hakijem i Belminom Haki, koji žive u Danidinu na Floridi.

Patent je primljen krajem 2018, objavljen 25. aprila 2019, a odobren 7. januara 2020, dakle tačno 77 godina od smrti Nikole Tesle. U papirima se navodi da je ovlašćeni zastupnik za registraciju “Fizišen elektronik netvork LLC” i pronalazači: A. Hamid Haki, Edin Dervišhalidović (Dino Merlin), Belmina Haki (53) i Amela Dervišhalidović. Pomenutu firmu je osnovao dr Haki 2007. godine. Inače, on je diplomirao medicinu u Bagdadu.

Patent Dina Merlina, njegove supruge i partnera sa Floride dobio je klasifikacijsku oznaku H02N2/18. To je oznaka za električne mašine uopšte koje koriste pijezoelektrični efekat, elektrostrikciju ili magnetostrikciju za proizvodnju električnog izlaza iz mehaničkog ulaza kao što je generator. Zanimljivo je da su Dino Merlin i partneri prilikom registracije tog patenta naveli čak 89 ranije registrovanih patenata.

U spisima se navodi da je Dino svoj patent registrovao u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno pred službenom kancelarijom koja nosi skraćeni naziv USPTO. Patent nosi naziv “Proizvodnja električne energije korišćenjem talasa, energije vetra i sunčeve energije”. Broj patenta je 10526056.

PROČITAJTE JOŠ:

MILAN MILOŠEVIĆ PRVI PUT POKAZAO SVOG OCA! Ovako je izgledao čovjek o kom je voditelj toliko pričao i plakao

Sažetak patenta

– Metod i uređaj za proizvodnju električne energije iz kombinacije tri izvora: okeanski talasi, vetar i sunce, uključuje pretvaranje kretanja platforme za podizanje nagore i nadole u rotaciono kretanje osovine koristeći više lopatica postavljenih na osovinu. Lopatice izazivaju rotaciju osovine od unutrašnje energije vetra dok se lopatice kreću gore i dole unutar šupljine. Okno je povezano sa generatorom za proizvodnju električne energije. Vetroturbina je postavljena na plutajuću platformu za pretvaranje energije vetra u električnu. Štaviše, uključeni su solarni paneli, na primer, postavljeni na plutajuću platformu ili lopatice vetroturbine. Solarni paneli takođe proizvode električnu energiju kada su izloženi svetlosti – navodi se u opisu patenta.

Brendirao svoje ime Dino u “Magazi” prodaje suvenire

U svom rodnom gradu ba Baščaršiji Dino je vlasnik prodavnice “Magaza”. U njemu se mogu kupiti nosači zvuka, nakit, kozmetika i proizvodi za dom poput mirisnih sveća i slično. Prodavnica ima i veb-šop, pa ljubitelji kantautora mogu naručiti nakit sa privescima i stihovima njegovih pesama poput “I ja imam tebe, ružo moja” sa ugraviranim autogramom Dine Merlina. Može se poručiti i privezak srca sa rečima druge pesme “Koliko mi značiš”. Privesci su izrađeni od pozlaćenog srebra. U ponudi postoje i narukvice i muška dugmad za manžetne sa potpisom Dina. Prodavnica nudi i mirisne sveće, šolje, razglednice sa potpisom i kućne proizvode kao što su jastuci.

Kurir.rs