Početna Vijesti Vode se ulične borbe u Gazi, izraelska vojska stigla do centra grada

Vode se ulične borbe u Gazi, izraelska vojska stigla do centra grada

Broj civilnih žrtava raste, a hiljade civila i dalje se evakuiraju sa sjevera prema jugu Pojasa

Izraelska vojska napreduje u Pojasu Gaze, a ulične borbe su intenzivne i u istoimenom i najvećem gradu u ovoj enklavi.

Broj civilnih žrtava raste, a hiljade civila i dalje se evakuiraju sa sjevera prema jugu Pojasa.

Istovremeno, nakon izjave premijera Izrael Benjamina Netanjahua da su spremni preuzeti odgovornost za pojas Gaze, reagirao je SAD.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) rekao je da nakon završetka sukoba ne smije biti ponovne okupacije ni smanjenja teritorija Gaze.

U pratnji tenkova i oklopnih vozila, specijalne i elitne jedinice izraelske vojske polako napreduju prema samom centru grada Gaze, gdje je, kako tvrdi IDF, i glavno uporište Hamasa. Mediji iz Gaze javljaju pak da su izraelski vojnici primijećeni samo 700 metara od bolnice al-Šifa. Postoje izvještaji i o više povrijeđenih nakon što je jedna od javnih škola na zapadu Gaze puna raseljenih ljudi bila meta izraelskog napada.

Na snimkama koje Izraelci šalju s ratišta vidi se kako IDF uništava tunele kojima se koriste militanti. Tvrde da su od početka kopnenih operacija unutar pojasa Gaze uništili više od 130 Hamasovih tunela.

Istovremeno hiljade civila bježe sa sjevera na jug Gaze kroz rutu za evakuaciju koju je otvorila izraelska vojska. IDF navodno dopušta prolazak saobraćajnicom koja vodi prema jugu između 10 i 14 sati. UN tvrdi da su neki raseljeni iz Gaze morali proći izraelske kontrolne tačke i gledati kako izraelske snage hapse ljude.

Avaz.ba