Početna Vijesti Nova bespovratna sredstva iz EU za građane u FBiH, evo kako se...

Nova bespovratna sredstva iz EU za građane u FBiH, evo kako se prijaviti

Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio je javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije građanima – vlasnicima stambenih objekata, te mikro, malim i srednjim preduzećima za projekte energijske efikasnosti, a za poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.

Predviđeni način dodjele sredstava je putem javnog poziva za čiju je provedbu u Federaciji BiH nadležan Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a pravo ostvaruje 2.600 domaćinstava i 264 mikro, mala i srednja preduzeća.

Rok za prijavu na javne pozive koje je raspisao Fond je 31. decembar ili do utroška sredstava

U saopćenju Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH navodi se da je pružanje ovog vida podrške najjasniji signal Evropske unije prema zemljama kandidatima za članstvo da napredak na putu ka Evropskoj uniji ima značajne socioekonomske benefite kako za stanovništvo i privredu tako i za državu u cjelini.

Prijava na Javni poziv u Federaciji BiH (www.fzofbih.org.ba) i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem, odnosno putem E-prijave, dostupne na: https://e-prijava.fzofbih.org.ba/

Inače, cjelokupan finansijski paket podrške Evropske unije građanima i privredi Bosne i Hercegovine ukupno vrijedi 70 miliona eura.

Od ukupnog iznosa, dvije trećine sredstava namijenjeno je domaćinstvima, a ostatak mikro, malim i srednjim preduzećima, saopćeno je.

U prilogu je video s pojašnjenjem kako se prijaviti na javni poziv:

072info.com