Početna Vijesti Palestinski novinar jecajući skinuo pancir i kacigu nakon ubistva kolege: Jedina razlika...

Palestinski novinar jecajući skinuo pancir i kacigu nakon ubistva kolege: Jedina razlika između nas je vrijeme smrti

U izraelskim napadima na Gazu do sada je ubijeno 38 novinara, bombardovane su kuće 35 novinara, a ubijeni su i brojni članovi njihovih porodica, podaci su Palestinskog novinarskog sindikata. Palestinski TV novinar Mohammad Abu Hattab jedan je od onih koji su ubijeni u izraelskom bombardovanju, zajedno sa svojom porodicom, samo pola sata nakon što je uživo izvještavao o paklu kojeg žive.

Vijest o ubistvu Mohammada i njegove porodice, kroz jecaje i suze, u programu uživo saopštio je njegov kolega Salman Al-Bashir, skinuvši sa sebe žaštitna obilježja novinara koja u neselektivnom ubijanju očito ništa ne znače.

“Ne možemo više podnijeti, iscrpljeni smo. Mi smo žrtve. Jedina razlika između nas je vrijeme smrti. Ubijaju nas jednog za drugim. I nikoga nije briga za katastrofu ili zločin koji trpimo u Gazi. Ne postoji zaštita za bilo koga i bilo šta. Ova oprema i kaciga ne štite nijednog novinara, oni su samo prazne parole. Mi smo žrtve, uživo u programu. Mi smo žrtve koje čekaju svoj red da budemo ubijeni. Mohammed je bio ovdje prije pola sata, izvještavao je. Sada leži mrtav sa svojom porodicom u istoj bolnici”, saopštio je Salman Al-Bashir, odbacivši sa sebe sva medijska obilježja, koja bi ga, po pravilu, trebala štititi.

Treba podsjetiti i na istragu Reportera bez granica, prema kojoj je i ubistvo novinara agencije Reuters Issama Abdallaha u Libanu 13. oktobra rezultat ciljanog napada iz pravca izraelske granice.

Izvor: N1