Početna Vijesti Dok izraelska vojska uništava Gazu, Netanjahu i supruga uživaju u raskošnoj vili

Dok izraelska vojska uništava Gazu, Netanjahu i supruga uživaju u raskošnoj vili

Odlazak Netanjahua u vilu pokrenut je njihovim vlastitim strahovima dok raste gnjev izraelske javnosti

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) i njegova supruga Sara sklonili su se u raskošnu vilu u vlasništvu američkog milijardera Simona Falica usred sve većeg nezadovoljstva javnosti. Ova privatna vila u Jerusalimu opremljena je nuklearnim bunkerom, a osoblje je angažirano na osiguranju kompleksa. Ovaj potez izazvao je nezadovoljstvo u Izraelu, s obzirom na optužbe da je par primao luksuzne poklone od svojih bogatih prijatelja, uključujući šampanjac i nakit u vrijednosti više desetina hiljada dolara.

Imaju dvije rezidencije

Netanjahui imaju dvije privatne rezidencije u Jerusalimu i jednu u bogatom primorskom gradu Cezareji, prema izvještaju britanskog “Telegrafa”.

Odluka da se usele u rezidenciju s dubokim nuklearnim bunkerom neuobičajna je u Izraelu, čak i među najbogatijima. Međutim, s rastućom prijetnjom iz Irana, samo nekoliko bliskih saradnika premijera posjeduje slična skloništa. Britansko-njemački tajkun Zak Gertler također je poznat po posjedovanju sličnog bunkera.

Prošlog mjeseca, neposredno prije nego što je Hamas proglasio rat, Netanjahui su se preselili u hotel Waldorf Astoria u Jerusalimu. Tada je ured premijera izjavio da je u toku renoviranje njihove kuće u Jerusalimu, kako bi se poboljšale sigurnosne mogućnosti.

Pad popularnosti

Ovaj potez dolazi u trenutku kada je popularnost Benjamina Netanjahuaa dramatično pala od početka invazije Gaze. I njegova supruga Sara veoma je nepopularna i optužuje se za odugovlačenje vladinog odgovora na napad Hamasa 7. oktobra.

Izvor blizak situaciji iz domene sigurnosti otkrio je da gospođa Netanjahu ima “jedinstven položaj u izraelskoj politici kao najbliži savjetnik premijera”, stavljajući je na liniju vatre zbog niza kontroverznih političkih poteza.

Predložene pravosudne reforme i povećana ekspanzija nasilja na Zapadnoj obali doveli su do najgorih građanskih nemira u zemlji u skorije vrijeme, uz rat koji je bio najsmrtonosniji dan za Jevreje od holokausta, kako izvještava Nova.rs.

– Njen utjecaj na političke odluke nadmašuje utjecaj bilo kojeg supružnika prethodnog premijera u historiji Izraela, čak i na globalnom nivou. Tokom godina, Netanjahui su se kao porodica suočili s istragom zbog svog raskošnog načina života – izjavio je anonimni izvor.

Optužbe za primanje mita

Osim toga, Benjamin Netanjahu suočava se s optužbama u više slučajeva, uključujući optužbe za primanje darova i mita. U tim optužbama, uključenost Sare bila je značajna, ali često se prikazuju kao žrtve lova na vještice.

Sigurna vila s visokim nivoom sigurnosti pružit će supruzi premijera veći nivo privatnosti, udaljenost od pažnje i rastućeg bijesa javnosti.

– Odlazak Netanjahua u vilu pokrenut je njihovim vlastitim strahovima dok raste gnjev izraelske javnosti – izjavio je Ben Kaspit, autor knjige “Godine Netanjahua”.

Uloga Sare Netanjahu

Također se napominje da je Sara Netanjahu igrala značajnu ulogu u petodnevnom kašnjenju u formiranju vanredne ratne vlade i nije podržavala ulazak bivšeg ministra odbrane Benija Ganca (Benny) u koaliciju, smatrajući ga “slabim”.

– Sara definitivno nije dobrodošla na bilo koji od shiva (žalovanje) ili sahrana – dodao je Kaspit.

– Strah od potencijalnih protestanata ograničio je njenu sposobnost pojavljivanja na javnim mjestima, čak i tokom posjeta vojnim bazama, gdje vojnici pred njen dolazak predaju svoje oružje – zaključio je Kaspit.

avaz.ba