Početna Vijesti Švedski mediji o ubistvu u Sarajevu: Krvavi rat unutar mreže “Foxtrot”

Švedski mediji o ubistvu u Sarajevu: Krvavi rat unutar mreže “Foxtrot”

Ubistvo švedskog državljanina u Sarajevu udarna je vijest na portalima u Švedskoj.

Prema informacijama Expressena, pucnjava je povezana sa sukobom unutar kriminalne mreže Foxtrot, koja je u središtu kontinuiranog vala nasilja u Stockholmu i Uppsali.

Aftonbladet se obratio Ministarstvu vanjskih poslova Švedske, koje još ne može potvrditi informaciju.

“Ministarstvo vanjskih poslova primilo je na znanje informaciju u medijima da je u Sarajevu preminuo švedski državljanin. Švedska ambasada u Sarajevu istražuje informaciju”, piše press služba u e-poruci Aftonbladetu.

“Iz obzira prema onima koji su uključeni, sa stvarima koje se odnose na smrt u inostranstvu postupa se vrlo pažljivo i posao slijedi rutinu koja, između ostalog, zahtijeva da smrt u inostranstvu mogu potvrditi lokalne vlasti”, dodali su.

Od avgusta se dogodilo nekoliko pucnjava i nasilnih činova povezanih sa sukobom unutar mreže Foxtrot.

Mreža se podijelila na dvije strane – jedna strana lojalna vođi Rawa Majidu, a druga s njegovom bivšom desnom rukom Ismailom Abdom. Prema informacijama SVT-a, ubijeni Šveđanin imao je ključnu ulogu u mreži i blisko je povezan s vođom bande Rawa Majiidom.

Svenska Dagbladet je u septembru pisao o Rawa Majiidu.

Saradnici Rawa Majida, kojeg u Švedskoj zovu “kurdska lisica” tada su negirali da je vođa bande uhapšen u Iranu.

“On je na slobodi”, izjavila je osoba iz Majidovog najužeg kruga za Svenska Dagbladet.

Razdor unutar mreže Foxtrot pokrenuo je spiralu nasilja između Rawa “Kurdish Fox” Majida i Ismaila “Snowman” Abda, bivših saveznika.

Sumnja se da je posljednjih sedmica unutarnji sukob rezultirao sa sedam smrtnih slučajeva. Zbog toga su članovi porodice Majida i Abda pobjegli iz Švedske.

Vjeruje se da su obojica muškaraca, kao i mnogi rođaci u bijegu, u Turskoj, pisao je Aftonbladet 20. septembra ove godine.

Source.ba