Početna Vijesti Demonstranti u američkom Kongresu prekidali saslušanje Blinkena: “Palestinci nisu životinje”

Demonstranti u američkom Kongresu prekidali saslušanje Blinkena: “Palestinci nisu životinje”

Desetina demonstranata nekoliko puta je prekinula saslušanje u američkom Kongresu u kojem su dvojica savjetnika predsjednika Joe Bidena tražila još milijarde dolara pomoći za

Demonstranti su osuđivali američke zvaničnike uz komentar da podržavaju “genocid” nad Palestincima u Gazi i pozivali na primirje, prenosi Reuters.

Državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin svjedočili su pred Komitetom za izdvajanje Senata o Bidenovom zahtjevu za 106 milijardi dolara za finansiranje planova za sigurnost granica Ukrajine, Izraela i SAD-a.

Biden je zatražio 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu, od čega bi otprilike polovina bila potrošena u Sjedinjenim Državama za popunu zaliha oružja iscrpljenih prethodnom podrškom Kijevu. Biden je također tražio 14,3 milijarde dolara za Izrael, devet milijardi dolara za humanitarnu pomoć, uključujući Izrael i Gazu, 13,6 milijardi dolara za sigurnost granica SAD-a, četiri milijarde dolara za vojnu pomoć i finansiranje vlade za suprotstavljanje regionalnim naporima Kine u Aziji.

Na početku saslučanja grupa antiratnih demonstranata podigla je u zrak ruke zamrljane crvenom bojom.

Policija Kongresa ih je uklonila iz sobe nakon što su počeli uzvikivati slogane “Primirje odmah!”, “Zaštitite djecu Gaze!”, “Stop finansiranju genocida” i ‘Palestinci nisu životinje’.

Kako navodi BBC, 12 osoba je uhapšeno zbog nezakonitog protestovanja. Neki od učesnika povezani su sa grupom CODEPINK koja je također od SAD tražila da prestanu slati oružje Ukrajini.

Blinken nije odgovorio demonstrantima, ali kada su ga kasnije pitali o mogućnosti prekida vatre, rekao je da bi to samo pomoglo Hamasu da se reorganizuje. Pauza, međutim, iz humanitarnih razloga može se razmotriti.

“Vjerujemo da moramo uzeti u obzir stvari poput humanitarnih pauza kako bismo bili sigurni da pomoć može doći do onih kojima je potrebna i da ljudi mogu biti zaštićeni”, rekao je Blinken.

Kongres je već odobrio 113 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske agresije u februaru 2022. godine.

Novoizabrani predsjedavajući Zastupničkog doma Mike Johnson u prošlosti je glasao protiv pomoći Kijevu. U ponedjeljak je predstavio nacrt zakona kojim bi se Izraelu pružila pomoć od 14,3 milijarde dolara smanjenjem finansiranja Porezne službe.

Prijedlog zakona u Domu ne predviđa humanitarnu pomoć za Gazu. Izrael već prima 3,8 milijardi dolara godišnje američke vojne pomoći.

Izrael je ranije ove sedmice pokrenuo kopnenu ofanzivu u pojasu Gaze nakon što su 7. oktobra uzvratili napadima Hamasa u kojima je ubijeno 1.400 osoba.

Od tada je, prema informacijama palestinskog ministarstva zdravstva pod kontrolom Hamasa, najmanje 8.300 osoba ubijeno u Gazi, a teritoriji je ograničen pristup hrani, vodi i gorivu.

Source.ba