Početna Vijesti Novi detalji nesreće u kojoj je poginuo Prigožin: Lokacija otkriva da je...

Novi detalji nesreće u kojoj je poginuo Prigožin: Lokacija otkriva da je avion raznesen u zraku… Je li, ipak, bila bomba?!

Udaljenost dva veća dijela aviona na tlu ukazuje na to da se avion raspao u dva dijela relativno visoko, što bi pak mogla biti posljedica eksplozije u zraku

U petak je pronađen drugi dio aviona osnivača plaćeničke grupe Wagner, Jevgenija Prigožina, koji se srušio u srijedu poslijepodne, navodi TASS.

Lokacija na kojoj je nađen drugi dio aviona mogla bi biti vrlo važna za istragu uzroka pada aviona u kojem je, kako je potvrdio i Kremlj, poginuo i sam Prigožin, čovjek koji je vodio neuspjelu pobunu protiv ruske vojske, a posredno i protiv samog ruskog predsjednika Putina.

Ruski mediji su objavili i snimku drugog dijela Prigožinovog aviona, koji se sastoji od krila i stajnog trapa na kojima nema tragova djelovanja protuzračne odbrane.

Ipak, zanimljivo je da je drugi dio aviona pronađen oko tri kilometra od mjesta pada većeg dijela odnosno trupa aviona.

Udaljenost dva veća dijela aviona na tlu ukazuje na to da se avion raspao u dva dijela relativno visoko, što bi pak mogla biti posljedica eksplozije u zraku.

Napominje se da su i očevici pada naveli kako su prije pada začuli eksploziju.

Mještani regije Tver su jučer potvrdili da su čuli prasak, a zatim vidjeli kako avion strmoglavo pada prema tlu.

Američke službe smatraju da je avion u kojem se nalazio Jevgenij Prigožin namjerno srušen, ali dodaju kako ne izgleda da je oboren projektilom zemlja-zrak.

Preliminarne procjene američke vlade, za koje su dužnosnici naglasili da su nepotpune, sugeriraju da je bomba eksplodirala u avionu ili da je neki drugi oblik sabotaže uzrokovao nesreću sjeverozapadno od Moskve.

Ruska vlada je potvrdila da istražuje uzrok nesreće, ali nije ponudila objašnjenje.

Kremlj je u petak rekao da je tvrdnja da je Rusija namjerno srušila Prigožinov avion “apsolutna laž”.

(FENA/ad)