Početna Vijesti Lejla Numanović: Mislila sam da će policija naći dokaze, nisam znala da...

Lejla Numanović: Mislila sam da će policija naći dokaze, nisam znala da je Nermin nasilnik

Sutkinja Lejla Numanović, koja je odbila zahtjev policije u Gradačcu da monstrumu Nerminu Sulejmanoviću zabrani prilaz Nizami Hećimović, a koju je on prije nekoliko dana brutalno likvidirao, podnijela je prijavu Federalnoj upravi policije (FUP) protiv MUP-a TK i službenika Policijske stanice u Gradačcu.

Otvorila bolovanje
Numanović je, i pored izjave nastradale Hećimović te službene zabilješke pripadnika MUP-a TK, odbila zahtjev da se nasilniku zabrani prilazak nevjenčanoj supruzi – koju je, da stvar bude gora, pretukao jer mu je servirala neukusnu hranu – zbog, kako je navela, nedostatka dokaza!?

Međutim, nakon što je rješenje objavljeno u javnosti Numanović je otvorila bolovanje, navodeći da se protiv nje vodi medijska hajka.

No, u izjavi koju je poslala FUP-u, a koja je u posjedu „Avaza“, Numanović je navela šta se dešavalo prethodnih dana i zbog čega nije mogla odrediti mjere zabrane prilaska Nizami.

Ona tvrdi da je 7. avgusta bila dežurna sutkinja kada je, nešto nakon podneva, došao policajac PU Gradačac i na pisarnicu predao zahtjev za izricanje zaštitnih mjera zabrane prema Nerminu Sulejmanoviću zbog nasilja u porodici i nanošenja tjelesnih povreda nevjenčanoj supruzi Nizami.

– Spomenuti zahtjev je ubrzo došao meni u rad te sam ga ja zbog hitnosti odmah počela raditi. Uz zahtjev za izricanje mjere su, koliko se sjećam, dostavljene samo službene zabilješke u kojima je navedeno da je Nizama Hećimović prijavljivala nasilje u porodici od nevjenčanog supruga Nermina. Da bi Sud mogao po zahtjevu policije izreći određenu zaštitnu mjeru, uz zahtjev se, shodno zakonu, moraju priložiti dokazi – medicinska dokumentacija, izjava oštećene, ukoliko ne koristi blagodati zakona, izjava prijavljenog, zatim izjave drugih svjedoka, članova porodice, rodbine, kao i svih drugih svjedoka koji bi mogli potvrditi navode iz zahtjeva policije, kao i bilo koji drugi dokaz koji bi mogao to potvrditi – navela je.

Osim toga, navela je, ukoliko se u zahtjevu spominju i prijetnje telefonom, dokazi i o tim prijetnjama se moraju priložiti uz zahtjev policije.

– Prije donošenja rješenja po zahtjevu policije ja sam u 14.30 sati pozvala predstavnika PU Gradačac, policajca Omića u svoju kancelariju. Nakon što je došao u moju kancelariju proveden je postupak u vezi s izricanjem zaštitnih mjera na način kako je to konstatirano u zapisniku od 7. avgusta 2023. godine, odnosno da PU Gradačac ostaje pri svom zahtjevu za izricanje tražene mjere obezbjeđenja. U odsustvu potrebnih dokaza za donošenje mjera zaštite koja je tražena ja sam donijela rješenje kojim se odbacuje zahtjev MUP-a TK PU Gradačac, koje sam pismeno sačinila – istakla je.

Faksimil izjave koju je Numanović poslala FUP-u. Avaz

Blokirana zgrada
Numanović tvrdi da je, budući da je u obrazloženju rješenja navela da uz zahtjev nije bio dostavljen niti jedan dokaz, očekivala da će policija, po prijemu rješenja, poduzeti mjere na pribavljanju dokaza za izricanje mjera, „što se u stvarnosti nije desilo“.

– U petak, 11. avgusta, Specijalna policija je blokirala zgradu Suda u Gradačcu kada sam saznala da je Nermin Sulejmanović navodno ubio svoju nevjenčanu suprugu Nizamu i još dvoje ljudi. Odmah sam shvatila da je to čovjek za kojeg je od PU Gradačac traženo izricanje mjera zaštite bez priloženih zakonom propisanih dokaza, a da je jedna od žrtava njegova nevjenčana supruga Nizama, koja je prijavila porodično nasilje. Na kraju želim izjaviti da sam ja svoju odluku donijela na osnovu zakona, odnosno raspoloživih dokaza kojih uopće nije bilo uz zahtjev niti je policija, nakon mog odbijanja, poduzela mjere da se dokazi pribave. Meni ništa nije značilo ime Nermin Sulejmanović da bih posumnjala da se radilo o nasilniku – zaključila je Numanović.

Tvrdi da je zloupotrijebljeno rješenje
– Primjerak mog rješenja, s greškom u imenu, koji mi nije vraćen, nakon moje ispravke rješenja je zloupotrijebljen od policije i objavljen u medijima kako bi se umanjila odgovornost policije i ukazalo na Sud, odnosno mene, da sam površno postupila u slučaju te napravila takvu grešku, aludirajući na moj nemar naspram porodičnog nasilja, odnosno nasilja nad ženama – navela je.

Prihvatili 16 mjera protiv 9 osoba, Nizamu odbili
Da je neosnovana ovako donesena odluka Suda, dokazuje i činjenica da je PU Gradačac od 1. 1. 2023. do 31. 7. 2023. godine, postupajući po zaprimljenim prijavama nasilja u porodici, Općinskom sudu u Gradačcu podnijela ukupno pet zahtjeva za izricanje 16 zaštitnih mjera prema devet osoba koji su od Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mjere su izrečene – naveli su iz Uprave policije MUP-a TK.

Naveli su da je analizom navedenih zahtjeva utvrđeno da su sve zaštitne mjere do sada izrečene na osnovu istog obima dokaza.

Zbog kontakata s trostrukim ubicom Sulejmanovićem suspendirana policajka Dženana Selimović.

    avaz.ba