Početna Vijesti Novosti “El Čapov” sin uhapšen na aerodromu u Meksiku, vojska na ulicama (Video)

“El Čapov” sin uhapšen na aerodromu u Meksiku, vojska na ulicama (Video)

On je postao ključna figura u kartelu Sinaloa nakon hapšenja njegovog oca

Meksičke vlasti uhapsile su vođu meksičke narko bande Ovidija Guzmana, sina pritvorenog Hoakina “El Čapa” Guzmana, saopćilo je nekoliko zvaničnika za Reuters.

On je postao ključna figura u kartelu Sinaloa nakon hapšenja njegovog oca. Ovidija su nakratko zadržale snage bezbjednosti 2019. godine, ali je brzo pušten kako bi se okončalo nasilje u zrak odmazde koje je vršila njegova narko banda.

Istovremenu, u državi su izbili krvavi neredi. Gradonačelnik Kulijakanua rekao je da su oružane snage provele raciju u četvrtak rano ujutro.

Aviokompanija je objavila kako je jedan od njihovih aviona pogođen zalutalim metkom, a prijavljene su i otmice automobila.

Inače, Sjedinjene Američke Države su ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Ovidija, koje je sada došlo pred održavanje samita sjevernoameričkih lidera u Meksiko Sitiju naredne sedmice. Na tom samitu će prisustvovati i američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

Jedan od meksičkih zvaničnika smatra da će se Guzmanovo hapšenje vjerovatno pokazati kao dobrodošlo za odnose između SAD i Meksika uoči posjete Džoa Bajdena.

– Gradski aerodrom Kulijakanu, u kojem je uhapšen Ovidio, zatvoren je i tako će ostati do večeras – saopćeno je putem Twittera.

Podsjetimo, pritvoreni “El Čapo” je osuđen u Njujorku 2019. godine za krijumčarenje droge vrijedne milijarde dolara u SAD i zavjeru za ubistvo neprijatelja, a služi doživotnu kaznu u najsigurnijem saveznom američkom zatvoru.

avaz.ba