Početna Vijesti Novosti BOLEST JE BILA JAČA OD SULTANIJE HUREM: Merjem Uzerli se strašno napatila,...

BOLEST JE BILA JAČA OD SULTANIJE HUREM: Merjem Uzerli se strašno napatila, odlazak je ostavio fanove u suzama

Merjem Uzerli se proslavila ulogom Hurem u seriji Sultan Veličanstveni. Pred sam kraj je morala da napusti snimanje zbog bolesti. Psihički sindrom burnout je bio težak – sultanija je izgorjela na poslu.

Merjem Uzerli nije čak dobro ni govorila turski kad je dobila ulogu velike turske sultanije Hurem koja će je proslaviti širom brojnih zemalja. Tada je živjela u Nemačkoj, gde je rođena kao četvrto dijete u braku oca Turčina i majke Njemice.

Studirala je glumu u jednom lokalnom studiju, zatim odigrala nekoliko malih uloga u njemačkim produkcijama, a kad je dobila ulogu Hurem na audiciji, napravila je veliki zaokret u životu.

Odlučila je da napusti porodicu i čitav svoj život u Njemačkoj, preseli se u Tursku i počne da uči jezik i snima seriju. Čak joj je strani akcenat i pomogao da u ulozi djeluje još realističnije. Odigrala je Hurem tako maestralno da je dobila brojne nagrade za najbolju glumicu u mnogim turskim nominacijama.

Kada se saznalo da je napustila seriju “Sulejman Veličanstveni” bio je to apsolutni šok za obožavaoce. Jedno od prvih objašnjenja je bilo kako je novac postao kamen spoticanja. Navodno joj producent nije dovoljno plaćao za ovu fantastičnu ulogu, ali je njen tadašnji momak Džan Ateš izjavio da finansije nisu razlog.

“Niti je novac u pitanju, niti je Merjem takva osoba”, izjavio je on. “Ona je napustila seriju iz zdravstvenih razloga.”

Razlog Merjeminog odlaska je rastužio sve njene fanove. Lijepa glumica je, kako psiholozi kažu, “izgorjela na poslu”. Sindrom “burnout” je engleski naziv za fizičke i psihičke promjene koje osoba doživi zbog preopterećenosti poslovnim, porodičnim ili nekim drugim osobama.

Za Merjem je uloga Hurem bila ogromno opterećenje. Pokazalo se da osam mjeseci napornog rada koliko je uložila u pripreme i kasting za ovu ulogu, kao i čekanja na finalnu odluku produkcije da je izaberu, nije bilo ni gram onog što je tek čeka. Prelijepa sultanija, divni kostimi, fantastičan nakit, sve je to za nju bio samo dodatak u poslu koji ju je doveo do teške patnje.

“Mnogo sam se umorila”, ispričala je kasnije Merjem koja je provodila i po 14 sati dnevno na snimanju. “Igrala sam ženu čiji se karakter potpuno razlikuje od mog a, kao osjetljiva osoba, morala sam da uložim mnogo napora da bih bila ona.”

Priznaje da joj nije bilo lako da ode. “Nije razlog samo u uslovima rada, već i u mom privatnom životu. Sve se skupilo i ušla sam u kritičnu fazu.”

Hurem je napustila seiju kad je ostalo da se snimi samo četiri epizode. “Nisam bila u stanju čak ni to da odigram. Prosto nisam više mogla”, izjavila je Merjem. Poslije pune tri godine, vratila se u Njemačku. Prema riječima njenog dečka, spas je potražila na jednoj klinici.

Danas živi u svojoj rodnoj zemlji, sa dvije ćerke, ali je i dalje smatraju jednom od najljepših žena Istoka, a uloga Hurem je nezaboravna.

haber.ba