Početna Vijesti Novosti Šta se do sada zna o terorističkom napadu u Istanbulu: Glavni krivac...

Šta se do sada zna o terorističkom napadu u Istanbulu: Glavni krivac žena, sumnja se na PKK

U nedjelju u 16:20 sati po lokalnom vremenu došlo je do, kako navode turske vlasti, terorističkog napada. Ubijeno je najmanje šest osoba, a povrijeđena je 81. Tri osobe su osumnjičene za napad, a vjeruje se da je glavni krivac žena.

Kako su kazali turski zvaničnici, nepoznata žena je sjedila 45 minuta na mjestu eksplozije na šetalištu Istiklal, a minut nakon što je otišla došlo je do eksplozije. Uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera utvrdili su da je žena ostavila vreću sa eksplozivom i otišla.

Snimci napada su objavljeni na društvenim mrežama. Na jednom od njih, koji je snimio CCTV, vidi se šetalište prepuno ljudi, zatim eksplozija, panika te najmanje četiri nepomična tijela na zemlji dok povrijeđeni pokušavaju ustati i pobjeći.

Na drugom snimku sa nadzorne kamere vidi se i da je ostavljena vreća na šetalištu.

Jake policijske snage, ekipe hitne pomoći i vatrogasaca odmah su stigli na mjesto incidenta, trg Taksim je u potpunosti blokiran, a područje nadziru i helikopteri.
Prema prvim informacijama je bilo četvero poginulih na licu mjesta, međutim u bolnici su preminule još dvije osobe, a među 81 povrijeđenom osobom je još dvoje u kritičnom stanju.

Među poginulima je uposlenik turskog ministarstva porodice i socijalne zaštite Yusuf Meydan i njegova kćerka Ecrin. U napadu nema žrtava iz BiH ni Hrvatske, a povrijeđena je žena iz Srbije Dragana Ristić.

Nekoliko sati nakon eksplozije, očevici su prijavili pucnjavu na stanici metroa Šišhane u Istanbulu, a navodi se da je policija likvidirala jednu osobu. Navodno je riječ o jednom od tri osumnjičena za napad na Istiklalu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prvi otkrio da je glavni osumnjičeni žena što su zatim potvrdili i potpredsjednik države te ministar odbrane. Oni nisu zvanično rekli koja teroristička organizacija je počinila napad, niti je neko preuzeo odgovornost za ovaj zločin. Međutim, vjeruje se da je žena pripadnica Radničke partije Kurdistana (PKK).

Turska je inače pogođena nizom smrtonosnih napada između 2015. i 2017. godine koje su počinili PKK i tzv. Islamska država. Najsmrtonosniji napad se dogodio u oktobru 2015. godine kada je u dvije eksplozije ubijeno 95 osoba. Od tada do danas je bilo 16 terorističkih napada.

klix.ba