Početna Vijesti Novosti Ni status, ni bogatstvo ne mogu joj pomoći: Kejt Midlton ima rijetku...

Ni status, ni bogatstvo ne mogu joj pomoći: Kejt Midlton ima rijetku bolest, zbog nje je toliko mršava!

Kejt Midlton rodila je troje djece, a poslije svakog porođaja polazilo joj je za rukom da brzo vrati staru figuru. Toliko brzo, da su neki čak sumnjali da je uopšte bila u drugom stanju.

Međutim, razlog nije bio ni njen metabolizam, ni neka dijeta, ni način života. Princeza od Velsa tokom sve tri trudnoće nosila se sa problemom koji se u medicini zove “hyperemesis gravidarum”.

Prvo tromjesečje uvijek je rizično i jutarnje mučnine su česte, ali kod ovog problema su – prečeste.

Riječ je o komplikaciji koja se kod nekih žena javlja u trudnoći, i treba je shvatiti ozbiljno. Iako je karakterišu mučnina i povraćanje, što su zapravo uobičajene pojave drugog stanja, postoji i niz drugih simptoma. Problem je neumoljiv i iscrpljujuć, pa zato Kejt skoro da nismo ni viđali u javnosti dok je u stomaku nosila Džordža, Šarlot i Luisa.

Mnoge žene koje pate od hiperemeze žale se i da ne mogu normalno da jedu, da im smetaju mirisi određene hrane i da ne mogu da se ugoje, jer sve što unesu u sebe – ubrzo povrate. Simptomi obično popuštaju poslije 20. nedjelje, mada nekad mogu da traju i do samog porođaja, objašnjavaju stručnjaci. Odmor je ključan, kao i podrška partnera. U svijetu se priča shvata ozbiljno, pa u naprednijim zemljama postoje centri koji pomažu trudnicama da se lakše suoče sa ovim problemom.

ekskluziva.ba