Početna Vijesti Novosti Mostarka Sandi Galić, majka četvero djece: S maloljetnim sinovima živi u tuđoj...

Mostarka Sandi Galić, majka četvero djece: S maloljetnim sinovima živi u tuđoj kući, jer u vlastitu ne može zbog straha od nasilnog muža

Počela sam sve to trpjeti, jer je bilo s jedne strane: “Moja i ničija”, a s druge prijetio je da će mi pobiti “balijske roditelje”, kazao je

Mostarka Sadina Sandi Galić (46) punih 15 mjeseci živi sa dvojicom maloljetnih sinova u sobičku kuće njene tetke.

Iako ima kuću u svom vlasništvu, Sadina je prisiljena živjeti u tuđoj i ovisiti od pomoći svojih roditelja i brata, kao i tetke i njenog muža. O tome kako se našla, skoro na ulici, odlučila je javno progovoriti i, zapravo, prekinuti šutnju koja je trajala više od dvije decenije o onome što je proživjela u braku na koji još nije stavljena tačka.

Svoj potresni status na Facebooku počela je molbom i vapajem. Zatražila je i zaštitu, za sebe i svoje sinove, jer, kako je navela, nema više stida i srama, ali ni glume. U svom braku koji je trajao skoro tri decenije, kako je to ispričala i u ispovijesti za “Avaz”, Sadina je pretrpjela sve oblike nasilja od svog muža. Bila je maloljetna kada su počeli vezu i kako kaže „luda, mlada i zaljubljena“. Priznaje da ga je voljela nenormalno. Prvih sedam, osam godina braka između njih nije bilo problema. U tim godinama su imali dvije kćerke i stekli su i nekoliko nekretnina. Bilo je , kaže, trzavica, kao i u svakom braku, a nedugo poslije rođenja prvog sina, danas 14-godišnjaka počela su njegova izbivanja iz kuće, prigovarao joj je da ga zapostavlja, a ubrzo je saznala i da ima ljubavnice.

Imao moždani udar

U međuvremenu se rodio i drugi sin, a Sadina ostaje u šoku nakon spoznaje da je s jednom od ljubavnica dobio kćerku, koja je svega 11 dana mlađa od njihovog starijeg sina. Tada je prvi put zatražila razvod, nakon čega je krenulo, zapravo i fizičko iživljavanje.

– Počela sam sve to trpjeti, jer je bilo s jedne strane: “Moja i ničija”, a s druge prijetio je da će mi pobiti “balijske roditelje”. Nisam mogla ni dopustiti da moj otac ili brat stanu pred njega, a i pitala sam se kud bih to ja. Roditeljima i bratu nisam mogla jer žive u malom stanu, a kako mi nije dao ni da završim srednju školu, nigdje nisam radila i bila sam potpuno ovisna o njemu, u svakom smislu- priča nam ona.

Prije 10 godina njen muž je doživio moždani udar koji joj je, kako je kazala, bila i šansa za bijeg. Ipak, zbog djece i svoje savjesti, odlučila je ostati s njim, predloživši mu i svojevrsni dogovor da će se brinuti o njemu pod uvjetom da je ne dira. On se, kazala nam je, nakon što se izliječio, prilično držao tog dogovora, a čak je u jednom momentu uknjižio kuću u kojoj su živjeli od skoro samog početka braka u njeno vlasništvo. Sjetio se, ispričala je, da mu je jednom prilikom prigovorila što je vanbračnoj kćerki, koju je ona dovodila u svoju kuću kako bi imala kontakte s polubraćom i polusestrama, kupio stan.

-Bili smo u braku na papiru, a meni je bilo bitno da sam s djecom. Njemu sam rutinski kuhala obroke, prala odjeću, a paralelno sam razmišljala kako se izvući iz svega toga. Čak sam počela i izlaziti i nije mu smetalo. Međutim, u jednom trenutku se okrenuo vjeri. On nije bio vjernik i to njegovo poimanje vjere je bilo čudno. To je bila neka vrsta opsesije i tada je krenulo maltretiranje na nacionalnoj osnovi, od toga da sam balinkura da sam balijska kurva…Tražio je da idem s njim u crkvu..Svaku noć je ustajao da se moli, a prije se bavio i nedopuštenim rabotama-govori nam ona.

Iako je u nekoliko navrata djelovala policija, Sadina nikada nije otišla dalje od prijave, a čak je on u jednom trenutku prijavio da ga je htjela ubiti.

Obavijestila Centar za socijalni rad

Agoniju je odlučila prekinuti kada je jednom prilikom njena mlađa kćerka povikala na oca bjesna zbog toga što radi.

-Savjetovano mi je u policiji da ga napustim jer je psihopata koji nas može pobiti. To sam rekla kćerki koja je radila sezonski u Dubrovniku i koja je tada došla i povikala na njega. On se u tom trenutku ustao, uzeo trpezarijsku stolicu i krenuo prema njoj. Tada se moj stariji sin ispriječio između njih. To je bio kraj. Tada sam rekla: “Dosta je”. – iznosi ona.

Krišom je sa sinovima otišla kod tetke, a kćerke, koje su punoljetne su ostale. U međuvremenu je pokrenuta brakorazvodna parnica, a prethodno je Sadina obavijestila o svemu Centar za socijalni rad Mostar u kojem se i ranije informisala o pokretanju postupka za razvod braka. Stručni tim ove ustanove je predložio, a što nam je Sadina dala na uvid, da se njen muž uputi psihijatru radi evaluacije njegovog psihičkog statusa i eventualno uvođenja terapije. Tokom procjene o svojoj djeci je, kako je navedeno između ostalog, govorio bez emocija i formalno. Nije znao koje su fakultete završile njegove kćerke. Vještaci su predložili da se njihovi sinovi povjere majci na odgoj i očuvanje.

Sadina je njihovu, odnosno, svoju kuću napustila sa 42 KM. Punih 15 mjeseci koliko je kod tetke živi od njihove i pomoći svojih roditelja i brata. Često s novcem “uskoči” i mlađa kćerka.

-Zbog čega sam sve odlučila javno ispričati? Jer, više ne može pod kožu. Pored svoje kuće spavam u tuđoj. Moj rođak je uzeo krevet i televizor i smjestio se u podrumsku prostoriju da bi moja djeca i ja imali gdje spavati. Imam automobil, ali ga ne smijem prodati, jer, čime ću djecu voziti u školu. Moja djeca vape za svojim krevetima, svojom kućom, drugovima, ulicom. Dok mi živimo od tuđe pomoći, on ima primanja od 3.000 KM , jer naplaćuje i kirije od podstanara. A, cijeli proces se razvukao. Dok ne dobijem razvod, ne mogu doći do imovine, a on prijeti da će ići na više instance i dobivam prijetnje da ne smijem tražiti ništa od imovine, da se samo mrtva mogu vratiti. Dok je u prvih nekoliko mjeseci,koliko sam mu dopuštala, komunicirao sa mnom, govorio je da govori laži o meni kako bi mi svi okrenuli leđa i kako bih spala na prosjački štap da mu se vratim – tvrdi Sadina.

Negativni komentari u vezi njenog statusa je, kaže nam, ne dotiču. Dobila je mnoštvo poruka podrške koje joj u ovim trenucima puno znače.

avaz.ba