Početna Vijesti Novosti Dramatični trenuci uoči smrti generala Nanića, njegov brat otkriva: ‘Sumnjamo od početka…...

Dramatični trenuci uoči smrti generala Nanića, njegov brat otkriva: ‘Sumnjamo od početka… Znamo ko je ubio Izeta!’

Zvanične informacije kažu da je Izet poginuo u zasjedi koju su napravili četnici, na dan deblokade USK koju smo doživjeli kao kraj rata! Mi imamo sumnje, kao porodica, u njegovu smrt, još od same njegove pogibije – tvrdi brat generala Nanića

Nijaz Nanić, brat generala Izeta Nanića, večeras je gostovao u “Centralnom dnevniku” na Face TV.

Između ostalog govorio je i o dramatičnim trenucima uoči smrti generala Nanića.

– Rečenicu ‘Ja ću srediti Nanića’ rekla je jedna izvjesna osoba. On je to jako ozbiljno shvatio. U tom periodu, nekoliko puta kada je bio pozvan od strane komande na sastanke njegovo službeno vozilo je bilo ispred nas, a ja i on smo bili u drugom autu. To je bila vrsta predostrožnosti sa njegove strane; svjestan je bio činjenice da se treba paziti i poduzeo je određene korake da se sam zaštiti – ispričao je Nijaz Nanić.

Inače, porodica sumnja u zvaničnu verziju smrti generala Nanića.

– Zvanične informacije kažu da je Izet poginuo u zasjedi koju su napravili četnici, na dan deblokade USK koju smo doživjeli kao kraj rata! Mi imamo sumnje, kao porodica, u njegovu smrt, još od same njegove pogibije! Deset dana nakon što je Izet poginuo, jedan borac mi je rekao da je Izet poginuo ‘od naših’. Nastojao sam to ignorisati, ali te priče su iz godine u godinu donosile nove sumnje, otkrivali su se novi podaci koji potkrepljuju te sumnje… Zvanična istraga o tome nikada nije sprovedena! 2008. godine sam tražio da se sprovede istraga; imao sam jednog svjedoka koji je htio da se povjeri. Rekao je ko je i kada naredio ubistvo Izeta. Predao sam službeni zapis i tražio istragu, ali zvanični odgovor nikad nisam dobio. Usmeno sam dobio odgovor da nema elemenata i da je istraga neće biti sprovedena – rekao je brat Izeta Nanića.

O objavama na društvenim mrežama, između ostalog, Nijaz Nanić je naveo:

– Moja objava na društvenim mrežama bila je potaknuta pojedinim aktivistima SDA koji su djelovali u USK; tražio sam da se lik i djelo Izeta ne upotrebljavaju u te svrhe. To se protumačilo suprotno; izazvalo je buru reakcija SDA kadrova i botova, uvukli su me u ostatak priče i dali mi do znanja da je vrijeme da kažem sve što trebam. Način ponašanja vladajućih struktura kulminira posljednjih godina. Za djecu koja nisu SDA, ovdje nema kruha! Izetova djeca su otišla iz BiH! Njegov stariji sin je uspio dobiti posao u Direkciji za ceste; tu su ga “vozali”, smučilo mu se moljakanje, pa je položio za medicinsku školu iako je završio Pravni fakultet i otišao vani. Rekao mi je: “Vratio bih se u BiH, ali da ponovo moram otići kod nekoga da tražim posao, taj se ne bi proveo dobro”! – ispričao je, između ostalog, Nijaz Nanić u CD-u.

Inače, u jednom od svojih postova Nijaz Nanić objavio je i pismo koje je, kako je naveo, rahmetli Izet ostavio iza sebe, u jednom od svojih ratnih dnevnika…

 

depo.ba