Početna Vijesti Novosti Cijene goriva rastu, mjera nema, poslodavci traže rješenja: Novalić ni dosad nije...

Cijene goriva rastu, mjera nema, poslodavci traže rješenja: Novalić ni dosad nije uradio ništa, neće ni na odlasku

Nijednu preporuku Asocijacije nisu poslušali, kaže Majić

Cijene goriva na benzinskim pumpama širom Federacije BiH su ponovo u porastu. Tako su cijene više za 15 feninga, a, prema aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine, litar dizela u Sarajevu jučer je koštao između 3,21 do 3,46 KM.

U nekim mjestima u Hercegovini, poput Mostara, litar dizela je koštao 3,16 KM.

Cijena litra benzina Super 95 skoro svugdje se kretala između 2,71 i 2,91 KM, a Super 98 od 2,81 do 3,76 KM. Cijena plina je bila od 1,51 do 1,71 KM.

Džepovi građana
I, dok cijene goriva opet divljaju, BiH je i dalje, pogotovo u odnosu na zemlje u okruženju, usamljena u donošenju mjera koje bi zaustavile taj rast i kojima bi se zaustavio udar na džepove građana, a među njima i suspenzije akciza.

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao „Link“, kaže da prvenstveno Vlada FBiH, ali i Vijeće ministara BiH od početka krize nisu pokazali da uopće razumiju stanje i da žele spasiti stanovništvo i privrednike.

– Da jesu, utjecali bi mjerama i ublažili probleme koji su se javili, ne samo zbog poskupljenja energenata već i inače, a daj Bože da nove vlade htjednu konkretnije raditi. Vlada Federacije BiH nijednu preporuku koju je Asocijacija poslodavaca FBiH u posljednjih sedam godina predložila nije poslušala! Ništa nisu htjeli poduzeti, a posljednji primjer je s akcizama, o kojima sedam mjeseci pričaju hoće li ih ili neće smanjiti i na kraju se ništa nije dogodilo – ogorčen je Majić.

Naglašava kako smo svi svjedoci toga da niko zapravo ne zna u šta se troši novac od akciza.

Bez pomaka
– Prema izvještajima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, javnosti se prezentira koliko je ubrano sredstava od akciza u posljednje tri godine, ali Vijeće ministara ne obrazlaže u šta su ih potrošili. Stoga ne očekujem nikakve pozitivne pomake od vlasti ni na nivou države ni od Vlade FBiH. Pogotovo sada kada će se, vjerovatno, do Nove godine mijenjati. Jer, kada za osam godina Novalićeva vlada nije uradila ništa pozitivno, što bi, onda, sada u ova posljednja tri-četiri mjeseca do primopredaje vlasti – istakao je Majić.

avaz.ba