Početna Vijesti Novosti ‘Mile, lopove! Bando, odlazi!’: Haos u Banjaluci, hiljade ogorčenih građana zakrčile centar...

‘Mile, lopove! Bando, odlazi!’: Haos u Banjaluci, hiljade ogorčenih građana zakrčile centar grada… (Video)

“Dolazim iz Teslića i borim se za pravdu i istinu, što ovom narodu dugo vremena nedostaje. Bio sam i prošli put i moja poruka je “Milorade Dodik vrijeme je da se skloniš, dosta je lopovluka” – kazao je jedan građanin

20:40 – Više hiljada građana okupilo se sinoč u Banjoj Luci na mirnim protestima koje su organizirali predstavnici opozicije u Republici Srpskoj, nezadovoljni zbog, kako navode, izborne krađe i prevare, a prvenstveno u kontekstu utrke za predsjednika tog entiteta.

Novi protestni skup opozicije uslijedio je tri dana nakon prvog, održanog u četvrtak, a čiji su sudionici demonstrirali odlučnost i spremnost da istraju do kraja, poručujući kako nema stajanja, niti odustajanja od istine, te da volja birača mora biti ispoštovana.

Dodik nije proglasio pobjedu, ali tvrdi da pobjeđuje u utrci za Predsjednika RS-a!

Okupljenima u Parku “Mladen Stojanović” obratili su se Jelena Trivić, Dodikova protukandidatkinja i kandidatkinja Partije demokratskog progresa (PDP) za predsjednicu RS-a i predsjednik te partije Branislav Borenović, kao i zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović i Nebojša Vukanović iz Pokreta za pravdu i red, pozivajući ih na na mir i dostojanstvo.

Istovremeno, poručili su kako je „ovo skup naroda protiv izborne krađe i malverzacija i da niko ne može pobijediti narod, te da je ovo mirna protestna šetnja kojom pokazuju da ih je više i da će ih biti sve više i više…te da nema odustajanja dok se sve to ne riješi“.

Nakon toga, sudionici protesta uputili su se ka Trgu Krajine, gdje su uslijedila i zvanična obraćanja predstavnika opozicije, a najeksplicitnija u tom pogledu bila je Jelena Trivić, istaknuvši da nema odustajanja dok se sve ne ispita.

– Ponoviću moju poruku od prošloga puta. Nisam pokradena ja, pokraden je narod. Umjesto što traže od mene da im priznam izbornu pljačku u mafijaškoj režiji od mafijaške organizacije, ja pozivam njih da odstupe. Odlazite ostavite narod da živi, narod vas neće – poručila je Trivić, podsjećajući na ustavnu obavezu da se narodu osiguraju pošteni i fer izbori.

Saopćila je, istovremeno, kako se od Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) traži ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mjestima u cijeloj RS, te analizu i ekspertizu svih listića, a od pravosudnih institucija „da hitno provedu istragu i utvrde odgovornost svih osoba koje su sudjelovale u organiziranoj izbornoj pljački, a za što postoje materijalni dokazi predočeni javnosti“.

Sa protestnog skupa još jednom su odaslane poruke da nema odustajanja dok se sve ne raščisti i dok se ne dokaže da je Jelena Trivić pobjednica izbora i legitimna predsjednica RS.

Brojni govornici pozvali su tužilaštva i policiju da istraže mnogobrojne primjere izborne korupcije, te izrazili očekivanje da će CIKBiH uvažiti očigledne dokaze i poduzeti neophodne korake.

Uz skandiranje „Mile odlazi“, „Pobjeda, pobjeda“, „Jelena, Jelena“…, sudionici mirnih protesta zatražili su da zakon vrijedi jednako za sve, upozoravajući da narod zaslužuje istinu, te da neće pristati na nasilje i dopustiti da bahatost, primitivizam vladaju RS-om.

Sa skupa je, također, najavljeno kako u narednoj sedmici slijedi protestno okupljanje pred sjedištem OHR-a i CIK-a BiH.

Podsjetimo, Partija demokratskog progresa, Srpska demokratska stranka i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića pozvali su građane koji se osjećaju pokradenim i prevarenim na Općim izborima, da se pridruže mirnoj šetnji u znak protesta zbog, kako su naveli, izbornih prevara i krađe glasova, javlja agebncija Fena.

18:55 – Okupljeni građani na protestima u Banjaluci krenuli su u protestu šetnju. Protesti se održavaju po drugi put zbog, kako navode organizatori, izborne krađe.

Reporterka N1 je razgovarala sa nekim od građana koji se nalaze u koloni, te ih pitala zašto su danas prisutni na protestima.

“Šaljem poruku da se ovo više riješi i da pravda dođe”,

“Dolazim iz Teslića i borim se za pravdu i istinu, što ovom narodu dugo vremena nedostaje. Bio sam i prošli put i moja poruka je “Milorade Dodik vrijeme je da se skloniš, dosta je lopovluka”,

“Vrijeme je za pravdu”, neki su od odgovora građana.

Kontinuirano se čuju povici “Mile, lopove” dok traje okupljanje.

Okupljenim na večerašnjem skupu opozicije u Banjaluci obratio se i lider PDP-a, Branislav Borenović. Borenović je u kratkom obraćanju kazao da su došli da se bore protiv izbornog lopovluka, mafije i korupcije.

“Rekao sam da će nas doći još više i došlo nas je još više da kažemo da je predsjednik RS Trivić”, kazao je Borenović i dodao:

“Mi se borimo protiv izbornog lopovluka, mafije i korupcije. Znamo da je ta korupcija uvod u korupciju u zdravstvu, pravosuđu i svakoj pori društva. Ovo je naša obaveza jer imamo vašu podršku. Vi ste dali ključnu poruku koja glasi “Mile, odlazi””.

“Uvjeren sam da ćemo uspjeti jer smo tražili od CIK-a novo brojanje glasova i to će narod dobiti. Narod zaslužuje istinu. Ići ćemo gdje god je potrebno da istina dobije svoj epilog”, dodaje Borenović i poručuje na kraju:

“Ovo se zove pobjeda naroda, hvala narode, ponosni smo na vas! Idemo do kraja, do slobode i do pobjede”.

(FENA/DEPO PORTAL/mr/ad)