Početna Vijesti Novosti NISU DUGO ČEKALI/ Nakon smrti kraljice, princ Vilijam i Kejt promijenili titule...

NISU DUGO ČEKALI/ Nakon smrti kraljice, princ Vilijam i Kejt promijenili titule na društvenim mrežama

Ubrzo nakon što je Buckinghamska palača jučer objavila da je kraljica Elizabeta II umrla u dvorcu Balmoral u Škotskoj, princ William i Kate Middleton promijenili u svoje titule na društvenim mrežama.

William i Middleton, koji su do sada nosili titulu vojvode i vojvotkinje od Camebridgea, što im je na dan vjenčanja u aprilu 2011. dodijelila upravo Elizabeta, sada su postali vojvoda i vojvotkinja od Cornwalla i Cambridgea.

Inače, titulu vojvode od Cornwalla tradicionalno nosi najstariji sin vladajućeg britanskog monarha, dok njegova supruga nosi titulu vojotkinje.

U skladu s tim, ažurirali su i svoje profile.

Također, očekuje se i da će par naslijediti titule princa i princeze od Walesa. Kralj Charles III, koji je nosio titulu princa od Walesa do kraljičine smrti u četvrtak, također je prethodno nosio titule vojvode od Cornwalla i vojvode od Rothesaya, koje su se koristile u Škotskoj.

Titula princa od Walesa obično se daje muškom nasljedniku. Edward VIII je nosio titulu veći dio svog života prije nego što je stupio na prijestolje (i nakon nekoliko mjeseci abdicirao).

Međutim, William neće odmah nakon bakine smrti dobiti titulu princa od Walesa, već mu je mora dodijeliti suveren vladar. Kralj Charles dobio je titulu princa od Walesa od svoje majke kada je imao samo 9 godina.

Dok se Kate priprema za svoju buduću ulogu kraljice pratilje, kraljičina biografkinja Sally Bedell Smith izjavila je ranije ovog mjeseca za britanske medije kako je Middleton dosta toga naučila “promatrajući” kraljicu Elizabetu.

“Upila je puno toga od kraljice”, rekla je Smith.

Iako je među njima 56 godina razlike, pokojna kraljica i Kate imale su neke zajedničke crte, ističe, a to su: tihi stoicizam, nepogrešiva diskrecija i čvrsta odanost.

“Njihova mišljenja o spornim političkim pitanjima nikada nećete čuti njihova predanost prijestolju je nepokolebljiva, a njihovi nastupi u javnosti strogo su kontrolisani. Kate također utjelovljuje kraljičin neslužbeni moto za javni život: ‘Nema žalbe, nema objašnjavanja’”, objasnila je.

Britanska kraljica Elizabeta II, podsjetimo, umrla je jučer u 96. godini života, a ostat će upamćena kao najdugovječnija britanska monarhinja.

azra.ba