Početna Vijesti Novosti Putin: Nećemo dati plin, naftu, ugalj, smrznut ćete se kao vučji rep...

Putin: Nećemo dati plin, naftu, ugalj, smrznut ćete se kao vučji rep u ruskoj bajci

Nećemo isporučivati ništa što je u suprotnosti s našim interesima, kazao je

Ako se nametnu ograničenja cijena na ruski izvoz nafte i plina, Zapad će biti zamrznut poput vučjeg repa u ruskoj bajci, zaprijetio je ruski predsjednik Vladimir Putin na privrednom forumu u Vladivostoku, piše Reuters.

Putin je rekao da su evropski pozivi na ograničavanje cijene ruskog plina “glupi” i da bi isto samo dovelo do još viših globalnih cijena i novih privrednih problema u Europi.

Podsjećamo članice G7 već su najavile svoje planove za nametanje gornje granice izvoza ruske nafte u potezu koji bi također mogao limitirati rusku sposobnost da osigura tankere iz zemalja izvan G7.

Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte

Rusija bi odustala od svojih ugovora o opskrbi – ako Zapad nastavi sa svojim planovima.

– Hoće li biti političkih odluka koje su u suprotnosti s ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo isporučivati ništa što je u suprotnosti s našim interesima – zaprijetio je Putin.

– Nećemo isporučivati plin, naftu, ugalj, lož ulje – nećemo isporučivati ništa – izjavio je.

Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije. Evropa je dosad uvozila oko 40 posto plina i 30 posto nafte iz Rusije.

O Sjevernom toku 1

Putin je rekao da su Njemačka i zapadne zemlje same krive što plinovod Sjeverni tok 1 nije u funkciji te da su Ukrajina i Poljska same odlučile isključiti ostale plinske rute u Evropu.

Evropa se suočava sa zimskom krizom goriva i naglim povećanjem računa za energiju nakon što je Gazprom u potpunosti obustavio isporuku plina kroz Sjeverni tok 1.

– Sjeverni tok 1 je sada praktički zatvoren – rekao je Putin i pozvao Njemačku da omogući dolazak nove turbine u kompresorsku stanicu Portovaja naftovoda za koju tvrde da bez iste nije moguće nastaviti pumpati plin. Novu turbinu, kažu Rusi, koče zapadne sankcije.

– Tamo curi nafta, to je moguća eksplozivna situacija, prijeti opasnost od požara. Turbina ne može raditi, dajte nam turbinu i mi ćemo sutra uključiti Sjeverni tok 1. No, oni nam ne daju ništa – kaže Putin.

AVAZ.BA