Početna Vijesti Novosti POMOĆ GRAĐANIMA ILI NE/ Hoće li privremeno biti ukinute akcize na gorivo?...

POMOĆ GRAĐANIMA ILI NE/ Hoće li privremeno biti ukinute akcize na gorivo? Danas ključna sjednica Doma naroda

Na današnjoj sjednici državnog Domanaroda naći će se i tačka o izmjeni zakona o akcizama, a prijedlog je privremeno ukidanje akciza na gorivo, što, ukoliko zakon bud eusvojen znači d aće za građane gorivo biti jeftinije za 30 do 40 feningi.

Zakon o ukidanju akciza na gorivo je u Predstavničkom domu usvojen još u martu. Međutim, razne vrste opstrukcija, politizacija problema, odgađanje sjednica i amandmani su učinili da BiH do danas nije ukinula akcize na gorivo, kao mnoge druge zemlje u cilju pomoći građanima u naletu brojnih poskupljenja kao posljedice ruske invazije na Ukrajinu.
U međuvremenu je zakon podržala i Komisija na finansije i budžet, tako d aće konačni sud dati Dom naroda. Međutim, neizvjesno je u kojem bi obliku zakon mogao biti usvojen. Naime delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić je čak predlagala amandman i tražila da se ukidanje akciza ograniči samo na mjesec dana. Taj prijedlog je odbijen.

Naime, Majkić smatra problematičnom odrednicom vremensko trajanje ukianja akciza. Ona smatra da je to pravni haos te da je neizvjesno do kada bi to ukidanje akciza moglo biti na snazi.

Da li će ovaj zakon uopšte biti usvojen ili ne bit će poznato danas.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sazvana je za sutra u Sarajevu.

U najavljenom dnevnom redu današnje sjednice nalaze se i prijedlozi za izmjene zakonodavstva o radu u institucijama BiH, platama i naknadama.

Među brojnim drugim predloženim tačkama dnevnog reda su revizorski izvještaji, odnosno nalazi i preporuke Ureda za reviziju, bilo da se odnose na finansijsko poslovanje institucija BiH u pretprošloj ili aktivnostima Ureda u 2021. godini, na probleme i nedostatke u sistemu javnih nabavki te na osnovne pretpostavke za inspekcijski nadzor u institucijama BiH.

Sjednica počinje u 12 sati.

klix.ba