Početna Vijesti Novosti (VIDEO) STRADALA DARJA DUGIN/ Ubijena kći bliskog Putinovog saveznika, eksplodirao joj auto...

(VIDEO) STRADALA DARJA DUGIN/ Ubijena kći bliskog Putinovog saveznika, eksplodirao joj auto kod Moskve

Kada je Dugina “skrenula na autocestu u blizini sela Boljšije Vjazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio”, rekao je Krasnov za TASS. “Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste”, dodao je Krasnov

Darja Dugina, kći utjecajnog nacionaliste i ruskog filozofa Aleksandra Dugina ubijena je u subotu kada je automobil u kojem je putovala eksplodirao u moskovskoj regiji, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS, a prenio CNN. Andrej Krasnov, čelnik društvenog pokreta Ruski horizont i osobni poznanik ženine obitelji, rekao je za TASS danas da je Dugina poginula kada joj se automobil zapalio nakon eksplozije.

Kada je Dugina “skrenula na autocestu u blizini sela Boljšije Vjazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio”, rekao je Krasnov za TASS. “Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste”, dodao je Krasnov, a prenosi TASS.

Fotografije nakon eksplozije počele su kružiti ruskim društvenim medijima u subotu, a čini se da prikazuju vozilo u plamenu uz rub ceste i smrskane dijelove automobila razbacane po okolici. CNN nije u mogućnosti neovisno provjeriti autentičnosti slika.

Krasnov je za TASS rekao da Duginu osobno poznaje i da je automobil u kojem je putovala pripadao njenom ocu. Vjerovao je da je Aleksander bio prava meta eksplozije, ili možda oboje. “To je auto njenog oca”, rekao je Krasnov za TASS.

“Daša (Darja) vozi drugi auto, ali ona je danas vozila njegov auto, a Aleksandar je otišao odvojeno.” Prema ruskom mediju 112, oni su se trebali vratiti s događaja u subotu navečer u istom automobilu prije nego što je Dugin u posljednji trenutak donio odluku da sjedne u drugo vozilo.

Ko je “Putinov Rasputin”?

Aleksandar Dugin krajnje je desni ruski pisac i ideolog, kojem se pripisuje da je bio arhitekt ili “duhovni vodič” ruske invazije na Ukrajinu. Tvrdi se da ima značajan utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina i često ga se opisuje kao “Putinov mozak” ili “Putinov Rasputin”.

Duginova kći Darja rođena je 1992. i studirala je filozofiju na Moskovskom državnom univerzitetu, navodi TASS. U martu 2022., Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) sankcionirao je Duginu zbog njenog doprinosa članku na web stranici United World International (UWI) u kojem se sugerira da će Ukrajina “propasti” ako bude primljena u NATO. Dugina je bila glavna urednica UWI-a.

depo.ba