Početna Vijesti Novosti Pali se narandžasti meteoalarm, iz FHMZ upozoravaju: Spremite se za jaku oluju,...

Pali se narandžasti meteoalarm, iz FHMZ upozoravaju: Spremite se za jaku oluju, može doći do oštećenja imovine i drveća!

Zaštitite sebe od udara groma. Može doći do oštećenja imovine i drveća. Bujični potoci, udari vjetra i grad su mogući – navode iz FHMZ-a

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je za danas narandžasto upozorenje zbog očekivanih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom u posijepodnevnim i večernjim satima širom Bosne i Hercegovine.

Iz Zavoda napominju da će biti obilnijih pljuskova s jakom grmljavinom.

– Budite spremni na jaku oluju sa grmljavinom i zaštitite sebe od udara groma. Može doći do oštećenja imovine i drveća. Bujični potoci, udari vjetra i grad su mogući – navode iz FHMZ-a.

Lokalni pljuskovi i jače grmljavinsko nevrijeme u drugoj polovini dana

Prijepodne sunačano i bez padavina je bilo na istoku i sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. U ostalim područjima su registrovani pljuskovi.

Temperature zraka izmjerene u 11 sati: Bjelašnica 20 stepeni; Sanski Most 23; Bihać, Bugojno, Drvar, Livno i Prijedor 24; Ivan-sedlo, Sokolac i Srebrenica 27; Zenica 28; Banja Luka i Sarajevo 29; Grude 30; Gradačac, Mostar, Neum i Tuzla 31; Trebinje 32 i Bijeljina 34 stepena.

Danas će jače naoblačenje usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Izgledno je i jače grmljavinsko nevrijeme u drugoj polovini dana. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32, na istoku i sjeveroistoku do 36 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

(FENA/ad)