Početna Vijesti Novosti NEBRIGA DRŽAVE/ Šta je pozadina “spavanja u podrumu” i ostalih problema odbojkašica...

NEBRIGA DRŽAVE/ Šta je pozadina “spavanja u podrumu” i ostalih problema odbojkašica BiH

Javnost u BiH ostala je zatečena zbog nesvakidašnjeg problema s kojim se jučer suočila ženska odbojkaška reprezentacija. Problem koji je samo vrhunac onoga što doživljavaju ove igračice već neko vrijeme, ali i svi ostali sportisti i sportistkinje iz naše države.

Naime, bh. reprezentativka Milana Božić objavila je fotografiju iz hotela uz koju je navela da zbog nedostatka soba spavaju u podrumu. Priliku je iskoristila kako bi opravdano kritikovala maćehinski odnos države prema odbojkašicama koje učestvuju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.
Tim povodom kontaktirali smo i Odbojkaški savez BiH, a nije nam bilo teško doći do sagovornika budući da krovna kuća bh. odbojke ima samo dva uposlenika – generalnog i tehničkog sekretara.

“Nas dvojica bukvalno radimo sve. Od organizacije priprema do organizacije utakmice. Brinemo se o reprezentacijama, vodimo kancelariju Saveza, prikupljamo sredstva… Imamo standardni hronični problem nedostatka podrške bh. sportu koji je evidentan i svaki dan iskače neko novi s tim problemom. Mislim da je nama trenutno najgore jer imamo dvije ekipe na pripremama i u kvalifikacijama za evropska prvenstva. Nedavno smo upoznali javnost o problemima s finansijama. U posljednji tren smo pod pritiskom Evropske odbojkaške konfederacije pronašli neka minimalna sredstva samo da učestvujemo kako bi izbjegli suspenziju. Što se tiče ženske reprezentacije stvari su se dijelom popravile uz podršku Kantona Sarajevo i Turističke zajednice KS-a. Pronašli smo sredstva da možemo nastaviti takmičenje”, rekao je za portal Klix.ba generalni sekretar Odbojkaškog saveza BiH Adnan Talić.

U razgovoru s Talićem saznali smo da je jučerašnji slučaj koji je odjeknuo u javnosti zapravo propust hotela.

“Isključivo je to bio propust hotela. Imamo i njihovo pismeno izvinjenje. Rezervaciju soba smo obavili na vrijeme. Igračice su došle jučer u 5:00 sati iz Rumunije u Sarajevo. Sobe su bile spremne za nekih tri ili četiri sata koliko su djevojke sačekale. Vjerovatno umorne od puta i svega što im dešava reagovale su na način na koji su reagovale i u potpunosti ih razumijem jer uslovi u kojima se pripremaju nisu na optimalnom nivou. Međutim, jučerašnja situacija je odjeknula na taj način te je meni čak i drago jer se samo ovako mogla obratiti pažnja na probleme s kojima se susrećemo. Mada ova konkretno situacija nije neki pokazatelj. Dakle, sobe nisu bile spremne na vrijeme. Nisu spavale u podrumu, već u kongresnoj sali hotela koji uopšte nije loš. Nisu to bile toliko neuslovne prostorije, ali mi se trebamo fokusirati i cijela sportska javnost da djevojkama osiguramo najbolje moguće uvjete tokom priprema i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo”, dodao je.

Odbojkašice BiH će domaće utakmice kvalifikacija igrati u Sarajevu u dvorani “Goran Čengić”. Krajem augusta će odmjeriti snage s Grčkom i Švicarskom, a sredinom septembra dva puta ćemo ugostiti Norvešku koja je izašla u susret našem Savezu na čijem je čelu, inače, Milutin Popović. Naime, naš Savez će im platiti karte kako ne bi imali daleko veće troškove putovanja u Tromso. Tako će reprezentacija BiH igrati četiri domaće utakmice umjesto tri i u ovakvoj grupi imamo dobre šanse da se ponovo plasiramo na Evropsko prvenstvo.

Ipak, za nastavak priprema, kvalifikacije i održivost bh. odbojke potrebna su sredstva.

“Dobili smo pomoć od Kantona Sarajevo. Od ministarstva kulture i sporta FBiH smo dobili 22.000 KM, potom nešto sitno od sarajevskih općina te trenutno pregovaramo s dva sponzora. To je nekih 50 posto naše finansijske konstrukcije za ovu godinu. S državnog nivoa nismo dobili pfeninga, odnosno u posljednje tri godine smo dobili ukupno 28.000 KM. Prije tri dana sam pročitao vijest koja me obradovala, a to je da je Vijeće ministara izdvojilo za Košarkaški savez BiH 200.000 KM. Ne kažem da smo mi na tom nivou, ali i ove naše djevojke su prošle godine osvojile Srebrnu ligu, igrale Zlatnu ligu, ove godine ostale u njoj… To je krema evropske odbojke”, podvlači Talić koji je ponovo napomenuo da im je potreban zakon o državnim reprezentacijama i stalno finansiranje kako bi se izbjegli slični problemi u budućnosti.

klix.ba