Početna Vijesti Novosti BiH: Sindikalna potrošačka korpa u julu 28 KM skuplja u odnosnu na...

BiH: Sindikalna potrošačka korpa u julu 28 KM skuplja u odnosnu na jun

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 20,35 posto, navode iz SSS BiH

indikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata (SSS) Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec juli iznosi 2.668,32 KM i za 28,11 KM je skuplja u odnosu na prethodni mjesec.

Iz SSS-a je saopšteno da je prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec maj 2022. iznosila 1.110 KM, što je i posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku, a da je minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 543 KM.

“Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 41,59 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 20,35 posto”, saopšteno je iz SSS BiH.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine prehrana – 46,23 posto, stanovanje i komunalne usluge – 13,65 posto, higijena i održavanje zdravlja – 7,21 posto, obrazovanje i kultura – 7,50 posto, odjeća i obuća – 13,49 posto, prijevoz – 5,17 posto i održavanje domaćinstva – 6,75 posto.

“U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki”, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

haber.ba