Početna Vijesti Novosti Nakon skoro tri godine od misterioznog događaja: Istraga o smrti Lane Bijedić...

Nakon skoro tri godine od misterioznog događaja: Istraga o smrti Lane Bijedić još nije okončana

Jesu li dva suprotna mišljenja vještaka kočnica za donošenje odluke u slučaju smrti mlade Mostarke

Smrt mlade Mostarke Lane Bijedić (19), koja je 6. oktobra 2019. godine, u večernjim satima, pronađena mrtva u rijeci Studenčici u Studencima kod Ljubuškog i dalje je, nakon skoro tri godine, nerasvijetljen slučaj. Je li riječ o samoubistvu, ubistvu ili nesretnom slučaju, javnost nema odgovora.

Nadzorne kamere

Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) su nam kratko kazali da istraga nije završena i da, praktično, nije stavljena tačka na ovaj slučaj.

Njena misteriozna smrt je, podsjetimo, potresla javnost BiH, ali i cijelog regiona.

Ova nesuđena brucošica je, pod potpuno nejasnim okolnostima, svega dan prije nego što se trebala zaputiti na studij u Sarajevo, iz Mostara autobusom otišla u Čapljinu, kako je to otkriveno na osnovu snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. Potom se pješice s autobuske stanice, kako je utvrđeno u prvim danima istrage, zaputila prema naselju Trebižat, gdje joj se gubi trag. Iznosilo se i da je nesretnu djevojku svjedok vidio na vijaduktu Studenci, ispod kojeg je njeno tijelo i nađeno.

Podsjetimo, tokom istrage saslušano je više od stotinu svjedoka, a nekolicina njih je podvrgnuta i poligrafskom testiranju. U nekoliko navrata pregledavani su snimci kamera koje su zabilježile tok njenog kretanja, obavljena su vještačenja njenog telefona, odjeće, tragova s lica mjesta te brojne druge radnje.

U donošenju konačne odluke i kvalifikaciji ovog slučaja tužilačkog timu najveći problem predstavljaju mišljenja dvojice vještaka koja su potpuno suprotna.

Pad s visine

Džon Klark (John Clark), forenzički vještak za patologiju Univerziteta u Glazgovu, kojeg je Tužilaštvo ZHK naknadno angažiralo, u svom mišljenju i stručnom nalazu o načinu nastanka povreda na tijelu nesretne djevojke zaključio je da priroda unutrašnjih i vanjskih prisutnih povreda ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je nesretna djevojka bila žrtva napada, a koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom, već da je, najvjerovatnije, riječ o padu s visine, konkretno vijadukta iznad rijeke visokog 110 metara.

Dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, ostao je pri svom mišljenju i nalazu.

– Ne mogu se složiti s tim da su povrede nastale usljed pada s visine – rekao je, između ostalog, u ranijoj izjavi za naš list dr. Damjanjuk.

Greška u startu

– Povrede koje je nesretna djevojka imala na glavi tipične su za udarce pesnicom ili nogom. Pogotovo kada je riječ o desnoj očnoj jabučici, to je morao biti izuzetno jak udarac vrhom stopala ili šakom. Najsretniji bih bio kada bi se taj slučaj riješio, ali, definitivno, greška je načinjena u startu, jer je dopušteno da se tijelo kremira – ispričao nam je dr. Damjanjuk u oktobru prošle godine.

avaz.ba