Početna Vijesti Novosti NAKON STRAVIČNE TRAGEDIJE/ Preživjeli putnik iz poljskog autobusa: Boli me glava, i...

NAKON STRAVIČNE TRAGEDIJE/ Preživjeli putnik iz poljskog autobusa: Boli me glava, i prsa kad dišem…

Svim povrijeđenim pružena je i psihološka pomoć, a uskoro bi trebali doći i poljski policajci kako bi identificirali putnike bez dokumenata koji nisu u stanju govoriti

Boli me glava, bole me prsa dok dišem. I noga mi je ozlijeđena. Dugo smo se vozili, iz Varšave. Išli smo u Međugorje, bilo nas je dosta u autobusu. Ne sjećam se trenutka nesreće, priča nam Roman Wilenski, jedan od lakše ozlijeđenih putnika iz poljskog autobusa koji je u subotu rano ujutro sletio s ceste i u kojem je preminulo 12 putnika.

Roman je prebačen u KB Dubravu, a s njim je nakon presice razgovarao i ministar Beroš.

Kako nije bilo prevoditelja uspio nam je tek pokazati na mjesta koja ga bole i gdje je povrijeđen. Kada smo ga upitali da li je poznavao ljude iz autobusa rekao je da ne baš dobro, ali svi su putovali zajedno.

Svim povrijeđenim pružena je i psihološka pomoć, a uskoro bi trebali doći i poljski policajci kako bi identificirali putnike bez dokumenata koji nisu u stanju govoriti.

Nekima se još ne zna identitet pa ni porodice nisu obaviještene. Imamo jednu pacijenticu sa slomljenom vilicom i rukom ne može nam ni reći ni napisati ko je. Neki nisu u stanju komunicirati, a nemaju dokumente zato će nam pomoći poljska policija – rekli su nam iz KB Dubrava.

Podsjetimo, dvanaest osoba je poginulo, a više od 30 je povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći koja se oko 5,40 sati ujutro u subotu dogodila na autocesti A4 kod Brezničkog Huma u smjeru Zagreba, kada je s ceste sletio autobus poljskih nacionalnih registarskih oznaka koji je prevozio putnike na hodočašće u Međugorje.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je nakon te tragične nesreće u Hrvatsku uputio ministra zdravstva Adama Wojciecha Niedzielskog i zamjenika ministra vanjskih poslova Marcina Przydacza, a s njima također putuje i medicinari i psiholozi, prenosi PAP.

(Hayat, DEPO PORTAL/mr)