Početna Vijesti Novosti MALI HEROJI PREŽIVJELI: LIJEČNICI RAZDVOJILI BLIZANCE SPOJENE MOZGOVIMA, OPERACIJA TRAJALA 33 SATA

MALI HEROJI PREŽIVJELI: LIJEČNICI RAZDVOJILI BLIZANCE SPOJENE MOZGOVIMA, OPERACIJA TRAJALA 33 SATA

U Rio de Janeiru su Bernardo i Arthur Lima bili podvrgnuti nekoliko operacija, a vodio ih je britanski pedijatrijski kirurg Noor ul Owase Jeelani iz londonske bolnice Great Ormond Street.

IMALI 7 OPERACIJA

Dječaci od tri godine bili su na ukupno 7 operacija, a posljednje dvije trajale su ukupno 33 sata.

100 zdravstvenih radnika sudjelovalo je u procesu. Hirurzi su proveli mjesece isprobavajući tehnike pomoću virtualne stvarnosti prije nego što su započeli stvarne postupke.

Operaciju sijamskih blizanaca vodio je dr. Jeelani, uz dr. Gabriela Mufarreja, voditelja pedijatrijske hirurgije instituta Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer.

Jeelani je operaciju opisao kao izvanredno postignuće, a istaknuo je da su pomogle i donacije za organizaciju Gemini Untwined.

Uspješno razdvajanje Bernarda i Arthura izvanredno je postignuće tima u Riju i fantastičan primjer zašto je rad Gemini Untwined tako vrijedan. Ne samo da smo osigurali novu budućnost za dječake i njihove porodice, već smo ohrabrili lokalni tim sposobnostima i samopouzdanjem da ponovno uspješno poduzmu tako složen posao u budućnosti – rekao je Jeelani.

hayat.ba