Početna Vijesti Novosti OVO JE KARDINALNA GREŠKA MILJANE KULIĆ! Hirurg za medije: Evo zašto nije...

OVO JE KARDINALNA GREŠKA MILJANE KULIĆ! Hirurg za medije: Evo zašto nije trebalo da putuje za Srbiju poslije operacije želuca

Nije sporno da li ste radili operaciju želuca u Švajcarskoj, Turskoj ili bilo gde drugde. Jedina stvar koja je kod ove operacije problematična je povratak kući i samim tim što niste u kontaktu sa ljudima koji su vas operisali. Ako se bilo šta desi, prepušteni ste hirurzima u svojoj zemlji, rekao je doc. dr Dejan Veličković, hirurg, specijalista za želudac i jednjak.

Savremen način života nametnuo je nove standarde izgleda i lepote, pa se svi trude da izgledaju, vitko, lepo i zdravo. Međutim, sve je više onih koji ne mogu da smršaju i izgube kilograme korekcijom ishrane i načinom života, pa se neretko odlučuju za operaciju želuca kako bi se rešili viška kilograma.

Svedoci smo da, nekim pozantim ličnostima koje su otišle pod nož kao što je Miljana Kulić, operacija nije uspela ili se iskomplikovala.

– Kad operišemo pacijente, zalažemo se za to da ostanu u bolnici nekoliko dana. Kad odu iz bolnice da takođe budu blizu nas u slučaju komplikacije. Ono što je problem kod medicinskog turizma jeste da vi posle operacije otputujete nazad u Srbiju i nekoliko hiljada kilometara ste od lekara koji vas je operisao – rekao je Veličković.

Opšti hirurg je naveo i kakve komplikacije može zadesiti osobu koja se podvrgla ovakvoj operaciji.

– Krvarenje nakon te operacije može da se javi na šavnoj liniji želuca. Takođe i na svim organima u okolini želuca koja su polje hiruškog rada. Može da se ošteti slezina, jetra, trbušni zid, dakle postoji nekoliko mesta gde može doći do krvarenja – rekao je Veličković.

– Nakon te operacije morate da vodite drugačiji režim ishrane. Režim uvođenja u normalnu hranu traje i do mesec dana. Prvo ide period tečne dijete odnosno tečna hrana. Nakon toga jede se kašasta i miksirana hrana, pa tek posle mesec dana jedete čvrstu hranu. U tom periodu mogu da se pojave razni problemi – rekao je Veličković.

Kurir.rs