Početna Vijesti Novosti Konaković: Sve što se dešava na političkoj sceni je posljedica sporazuma HDZ-a...

Konaković: Sve što se dešava na političkoj sceni je posljedica sporazuma HDZ-a i SDA

Sretan sam što je došlo do snažne, jedinstvene reakcije svih probosanskih stranaka, osim SDA koja je pokušala ukrasti šou od ove velike priče, rekao je

Nakon sastanka lidera sedam parlamentarnih stranaka sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) obratio se Elmedin Konaković, lider NiP-a, koji je poručio da je sve što se dešava na političkoj sceni posljedica sporazuma HDZ-a i SDA.

– Sve što se na političkoj sceni dešava dešava se kao posljedica dogovora HDZ-SDA, u kojem SDA potpisuje to legitimno predstavljanje HDZ-u. HDZ se, vožući se kroz mostarski sporazum, očigledno lobiranjem kroz taj međunarodni prostor u svim njegovim segmentima došao je do nečega što ima kao svoj konačni cilj. Sretan sam što je došlo do snažne, jedinstvene reakcije svih probosanskih stranaka, osim SDA koja je pokušala ukrasti šou od ove velike priče – rekao je Konaković.

Kritike zbog Neuma
Konaković je mišljenja da je to uticalo na donosioce odluka da shvate di bi brza nametanja na osnovu Mostarskog sporazuma bila korak unazad.

– Svi zajedno smo zadovoljni i malo kao čovjek likujem jer smo mi trpili kritike jer smo išli u Neum na pregovore. Sad smo čuli od međunarodne zajednice da se mora pregovarati. Ovdje ljudi očekuju da radimo svoj posao, da se u institucijama počnu odvijati normalni razgovori o budućnosti ove zemlje. Ponovo smo nažalost vraćani na razgovore o izbornom zakonu, integritetu izbornog procesa, a stali smo sa razgovorima o izmjenama Ustava – kazao je.

Poručio je da nažalost dolaze izbori na kojim Kojović ne može biti kandidat za Predsjedništvo, jer je iz Sarajeva, niti Bošnjak iz RS-a, ni Jevreji, Romi, ali ni pripadnici drugih grupa.

Vikao i lupao po stolu
– Nismo ništa uradili na tom polju. Vraćamo se na HDZ-ov zahtjev, oni to crpe iz razgovora sa SDA. Oni su se pokušali ispod radara provući, srećom nije uspjela, ali sada su stvari jasne.

Konaković smatra daje sastanak bio interesantan.

– Na početku sastanka Šmit je vikao i lupao po stolu. Nekako mi se čini da ima emocije i odlučnosti i da je ohrabrujuće. Nisam od onih koji smatraju da treba odluke jedne važne institucije da bacimo pod noge. Ko je sutra taj koji će se suprostavljati nelegalnim odlukama NSRS. Ko će poništiti neki novi šizofreni zakon Milorada Dodika. Moramo imati granicu u svemu. Odbranili smo nešto što je bio dogovor SDA-HDZ, ali su pred nama izazovi – kazao je Konaković.

avaz.ba