Početna Vijesti Novosti SMRTNOST 90 POSTO/ Povratak najsmrtonosnijeg virusa za koji ne postoji lijek: Zbog...

SMRTNOST 90 POSTO/ Povratak najsmrtonosnijeg virusa za koji ne postoji lijek: Zbog dvoje preminulih gotovo stotinu ljudi u karanteni

Simptomi uključuju visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima, povraćanje krvi i krvarenje

Afrička država Gana potvrdila je dva smrtna slučaja od najsmrtonosnijeg virusa na svijetu, koji ubije i 90 posto zaraženih, a lijeka za njega nema.

Gana je potvrdila prva dva slučaja smrtonosnog virusa marburg, odnosno vrlo zarazne bolesti koju izaziva virus koji pripada istoj porodici virusa kao i onaj koji izaziva ebolu.

Kako su saopćili iz bolnice u južnoj regiji Ashanti, oba zaražena pacijenta su preminula. Analiza uzorka pokazala je da se radi o virusu marburg, a to je potvrdilo i testiranje u Senegalu. Trenutno se 98 osoba nalazi u karanteni zbog sumnje na kontakt s preminulima.

Virus su prenijeli šišmiši, a oboljeli povraćaju krv

Ne postoji lijek za virus marburg, ali doktori kažu da konzumacija puno vode i tretiranje specifičnih simptoma povećava šanse za preživljavanje. Virus je na ljude prešao preko voćnih šišmiša, a među ljudima se prenosi tjelesnom tekućinom. Simptomi uključuju visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima, povraćanje krvi i krvarenje. Vladini službenici pozvali su građane da se drže dalje od špilja te da dobro ispeku meso prije konzumacije, javlja BBC.

Voćni šišmiši koji su na ljude prenijeli virus poznati su i pod nazivom ”leteće lisice”, a raspon njihovih krila može dosegnuti i 170 cm. Njihov naziv dolazi od činjenice da se uglavnom hrane voćem, a obitavaju u tropskim područjima Azije, Australije, istočne Afrike te na otočjima u Indijskom i Tihom okeanu.

U Africi je ovaj virus ranije zabilježen u Angoli, Kongu, Keniji, Južnoafričkoj Republici i Ugandi. Prvi put se pojavio u gradu Marburgu u Njemačkoj 1967. godine, kada je umrlo sedam osoba. Ovaj je virus najsmrtonosniji bio u Angoli 2005. godine, u kojoj je virus ubio više od 200 ljudi.

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL/md)