Početna Senzacija INFO Novosti NEGATIVNA STOPA RASTA STANOVNIŠTVA/ BiH je među 12 najgorih država na planeti:...

NEGATIVNA STOPA RASTA STANOVNIŠTVA/ BiH je među 12 najgorih država na planeti: Sumorne prognoze za budućnost

Od 2019. godine godišnja stopa rasta u Bosni i Hercegovini iznosila je -0,05%. Sa negativnim rastom (-0.43%) u posljednje dvije godine, BiH je među 12 najgorih država na planeti

Stopa rasta stanovništva Bosne i Hercegovine se poboljšala otkako je država izgubila gotovo jednu trećinu stanovništva u genocidu 1990-ih, ali je stopa rasta i dalje negativna.

Ne samo da se broj stanovnika smanjuje, nego je prvi put u 2015. bilo više starih nego mladih. Situaciji bi svakako pomoglo poboljšanje stope fertiliteta i želje građana za rađanjem djece, ali vjeruje se da bi ipak trebaju barem dvije generacije da nadoknade gubitke koje su pretrpjeli od 1990-ih, prenosi worldpopulationreview.com.

Stručnjaci vjeruju da bi najbolji način za povećanje stanovništva bio oživljavanje gradova i njihovih mogućnosti, pronalaženje bolje ravnoteže između useljavanja i iseljavanja.

Navodi se i upravljanje naseljima, koja se smanjuju, kako bi se osiguralo da su još uvijek pogodna za stanovanje i poboljšavanje mehanizama pružanja usluga kako bi ljudi u ruralnim područjima može imati pristup stvarima poput medicine i obrazovanja.

Od 2019. godine godišnja stopa rasta u Bosni i Hercegovini iznosila je -0,05%. Sa negativnim rastom (-0.43%) u posljednje dvije godine, BiH je među 12 najgorih država na planeti.

Ukoliko se navedene mjere brzo ne provedu, ne očekuje se da će stopa rasta stanovništva u Bosni i Hercegovini postati pozitivna u bliskoj budućnosti.

Trenutne projekcije prognoziraju da će emigracija kontinuirano povećavati godišnju stopu rasta koja će pasti prema -0,63% do 2050., s padom stanovništva ispod tri miliona do 2055.

Ta ista predviđanja kažu da će stanovništvo biti otprilike 3.404.781 2030. godine, 3.251.170 do 2040. i 3.058.143 do 2050.

Među zemljama koje očekuje najveće relativno smanjenje broja stanovnika, pored BiH, nalaze se i Bugarska, Latvija, Litvanija, Srbija i Ukrajina.

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)