Početna Vijesti Novosti Dvije banke podigle kamatne stope, šta kažu iz Agencije za bankarstvo

Dvije banke podigle kamatne stope, šta kažu iz Agencije za bankarstvo

Korisnik kredita od 100.000 KM, naprimjer, koji ga otplaćuje u periodu od 10 godina, umjesto 1.108 KM, plaćat će 1.183 marke mjesečno, pojašnjeno je iz Agencije

Građanima koji otplaćuju kredite s ugovorenom promjenjivom kamatnom stopom julska rata bit će uvećana zbog rasta kamata vezanih za EURIBOR, referentnu evropsku kamatnu stopu.

Ovo se moralo
Istina, na povećanje kamata odlučile su se za sada dvije banke u BiH, dok većina nastoji takvu odluku prolongirati za početak naredne godine.

Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

– Tačno je da je takvu odluku donijelo nekoliko banaka, a radi se o povećanju kamatnih stopa za 0,3 do 0,9 posto za dio klijenata. Teško je procijeniti šta će se dalje dešavati, ali do kraja godine ne očekujemo značajnije promjene. Ovo se moralo desiti, jer nije prirodno da kamate budu negativne, da neko plaća kada posuđuje novac – kazao je Mahmuzić.

U konkretnom slučaju, korisnik kredita od 100.000 KM, naprimjer, koji ga otplaćuje u periodu od 10 godina, umjesto 1.108 KM, plaćat će 1.183 marke mjesečno.

Rast kamata u redovnim okolnostima možda ne bi ni izazivao glavobolju, ali u ambijentu drastičnih poskupljenja hrane, goriva, ogrjeva i ostalih troškova života, svakako predstavlja novi udar na standard zaduženih građana.

Ekonomisti već neko vrijeme pozivaju korisnike kredita da svoja zaduženja kod banaka, umjesto varijabilne, pokušaju reprogramirati po fiksnoj kamatnoj stopi.

Smanjiti inflaciju
Ekonomski analitičar Faruk Hadžić pojašnjava da je povećanje kamata mjera kojom će vlade širom svijeta pokušati smanjiti nivo inflacije te da će njihov rast biti sve veći što inflacija bude duže trajala. Dodaje da je dodatni problem to što se s rastom kamatnih stopa smanjuje potrošnja, pa u najboljem slučaju dolazi do „usporavanja“ ekonomije, a, izvjesno, i recesije.

– Ovaj scenarij sam najavio prije više mjeseci, s tim da sam se ipak nadao da do povećanja neće doći ove godine – rekao je Hadžić.

avaz.ba