Početna Vijesti Novosti Najbolje prijatelje odnijela Sava: Supruge i djeca sve posmatrali, otac lupao glavom...

Najbolje prijatelje odnijela Sava: Supruge i djeca sve posmatrali, otac lupao glavom od zid u očaju

U jednom trenutku su se odlučili da se rijekom provozaju motornim čamcem, ali se nasred Save motor ugasio, a onda je uslijedila tragedija

Zajedno su A. M. (29) i F. L. (29), iz Takova kod Uba, odrastali, išli u školu, bili najbolji drugovi i nerazdvojne komšije i u nedjelju život izgubili u dubinama Save, kod sela Provo u Vojvodini. Poslije dva dana potrage, njihova tijela pronađena su jučer, u Savi, kod Kupinova.

Njih dvojica i treći drug N. L. (27) iz Takova sa porodicama su u nedjelju bili na pikniku u vikendici na obali rijeke, koju im je za tu priliku pozajmio jedan prijatelj. Pekli su janje, uživali odmarajući se pored vode. Ništa, kažu, nije nagovještavalo tragediju. U jednom trenutku su se odlučili da se rijekom provozaju motornim čamcem, ali se nasred Save motor ugasio.

U međuvremenu, voda je prodrla u plovilo, na mjestu gde je Sava duboka više od pet metara. Njihov prijatelj, N. L. je uspio da iskoči i stigne do obale, a njih dvojica su, kao neplivači, brzo nestali pod vodom… Njihove supruge i djeca sa obale su posmatrali stravičnu scenu, ne mogavši da im pomognu, piše Telegraf.

Ogromna tuga za cijeli kraj

– Ovo je ogromna tuga, ne samo za njihove porodice, već za cijelo Takovo i tamnavski kraj, jer su bili za primjer, vrijedni, radni, uvijek spremni da svakome pomognu. O njima su mogle da se kažu samo lijepe riječi – kaže Mirjana Jeremić iz Takova. – A. M. je bio moj komšija, bavio se poljoprivredom, držao je auto-otpad. Strašna je bila neizvjesnost da li će ih i kada naći u Savi, ali su se, nažalost, crne slutnje obistinile. Njihova tijela pronađena su jedno blizu drugog.

Majka mu je neprestano na injekcijama za smirenje, ne zna za sebe od tuge, otac je u očaju udarao glavom u zid. Borio se za svaki dinar, da zaradi za porodicu, troje male djece ostalo je bez oca… Tragedija do neba. Cijelo selo će im biti na sahrani, pišu Novosti.

U dvodnevnu potragu, pored rodbine, mještana i vatrogasno-spasilačkih ekipa uključila se bila i Žandarmerija. Beživotno tijelo A. M. jučer prijepodne pronašao je radnik “Vojvodina šume”, koji je traktorom prolazio samom obalom Save, kod Kupinova. Prilikom uviđaja, policija je u Savi, u blizini, primjetila i tijelo F. L.

Tuga, jecaji i uzdasi u dvorištu obje porodice. Neprekidno dolaze rođaci, prijatelji, školski drugovi, seljani, da izjave saučešće, ponude pomoć. Još se ne zna kada će dva nerazdvojna druga biti sahranjena na seoskom groblju, jer je, kako saznajemo, potrebno da se obavi obdukcija u Novom Sadu, s obzirom na to da su tijela pronađena u Savi, na području Sremske Mitrovice.

– Otišli su na vikend da se odmore na Savi, niko ni pomišljao nije da će njihove porodice biti u crno zavijene – kažu drugovi iz djetinjstva. – O obojici samo lijepe reči mogu da se kažu.

Bio stub kuće

Momci u svakom pogledu za primjer. A. M. je obrađivao najmanje 15 hektara svoje zemlje, ali je pomagao i drugima, imao je i auto-otpad, sve je pošteno radio.

F. L. je imao građevinsku firmu, ugrađivao je stakla, najčešće u Beogradu, a njegovi roditelji su se prije više od dvije decenije u Takovo doselili iz Bogatića. A. M. ima troje djece, sina i dvije kćerke. F. L. ima kćerku, prije nekoliko mjeseci dobio je sina. Cijelo selo je zanijemilo pred ovom tragedijom.

– A. M. su roditelji dobili u poznim godinama, jer se njegov otac kasno oženio – pričaju drugovi. – Njegov otac odmalena je težak invalid, nema noge, hoda uz pomoć proteza. I on je bio veliki borac kroz život, sve je skućio sa deset prstiju, a tako je nastavio i A. M.

Teško su njegovi roditelji podnijeli smrt sina koji je bio njihova velika uzdanica. Naravno, tu su unučići, koji su njihova nada i utjeha, ali bio je stub kuće i porodice, na njega su svi mogli da se oslone, zamole za pomoć, nikoga nikada nije odbio, niti nekome nešto ružno rekao. Takav je bio i F. L.

avaz.ba