Početna Vijesti Novosti DETALJI IZ PRIVATNOG ŽIVOTA RUSKOG LIDERA/ Snimak kojim je Putin sebi otvorio...

DETALJI IZ PRIVATNOG ŽIVOTA RUSKOG LIDERA/ Snimak kojim je Putin sebi otvorio vrata Kremlja i uloga dvije prostitutke u tome

Početkom 1990. godine Putin je radio kao asistent na matičnom lenjigradskom univerzitetu na kom je diplomirao, gde je vice-rektor bio Jurij Molčanov, a rektor Stanislava Merkurnjeva

Život ruskog lidera Vladimira Putina oduvijek je bio u centru pažnje, a možda je još više od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu. Svakodnevno se otkrivaju detalji iz njegovog privatnog i porodičnog života, ali i u vezi njegovog političkog uspona. Britanski tabloidi sada pišu kako je ruski predsjednik jednim videom sklonio čovjeka koji mu je smetao na putu ka Kremlju.

Nakon diplomiranja, Putin je primljen u KGB, a od 1985. do 1990. bio je na dužnosti u Drezdenu u Istočnoj Nemačkoj. Nakon pada Berlinskog zida, vraćen je u Sovjetski Savez.

Početkom 1990. godine Putin je radio kao asistent na matičnom lenjigradskom univerzitetu na kom je diplomirao, gdje je vice-rektor bio Jurij Molčanov, a rektor Stanislava Merkurnjeva.

Korak po korak

Merkurnjev je kasnije preložio Anatoliju Sobčaku, koji je postao gradonačelnik Sankt Peterburga, da angažuje Putina kao pomoćnika za pravna pitanja. Maja 1990. godine Sobčak angažuje Putina na mjesto savjetnika predsjednika Lenjingradskog Gradskog veća. Tu je Putin zagazio u političke vode.

Kada je Sobčak otišao iz kabineta 1996. godine, preporučio je Putina ruskom lideru Borisu Jeljcinu koji mu je dao posao u odjeljenju za imovinu Kremlja. Tajming je bio slučajan, ali tada je nova klasa oligarha počela da se bogati na uštrb ruskog naroda.

Kada su Jeljcinova popularnost pala, oligarsi su tražili nekog pouzdanijeg. Tada je Putin došao u fokus. On je 1998. godine postavljen za šefa FSB-a, ruske obavještajne službe.

Istraga Skuratova i sporni snimak

Tada je glavni tužilac u Rusiji Jurij Skuratov istraživao mutne poslove sa Jeljcinom. Istraživao je brojne korumpirane zvaničnike uključujući i Aleksa Mamuta i Pavela Borodina, kao i Vladimira Putina.

Sljedeće godine, 1999, ruski TV gledaoci širom zemlje su u udarnom terminu mogli da pogledaju snimak na kojem se nalazio čovjek koji je ličio na Skuratova, a koji je bio u krevetu sa dvije mlade žene za koje je rečeno da su prostitutke.

Skuratov je negirao da je on čovjek na snimku, ali je njegova karijera bila završena, a istraga zatvorena.

Isplata je uslijedila ubrzo. Jeljcin je Putina postavio za izvršioca dužnosti premijera. Potom je njegova kandidatura za predsjednika 2000. godine prošla besprijekorno. Bio je vrlo popularan među biračkim tijelom, a prepreke više nije bilo.

Skuratov je otpušten 2000. godine, nakon što je odslužio suspenziju zbog optuživanja najviših zvaničnika za korupciju. Iste godine, kandidovao se za predsjednika. Kampanja mu se uglavnom bazirala na tome da popravi štetu koja je nanesena njegovoj reputaciji. Trudio se da se predstavi kao pristojan, porodičan čovjek i vjeran muž, koji je bio žrtva laži i izmišljotina.

(Nova.rs, DEPO PORTAL/md)