Početna Vijesti Novosti UOČI GODIŠNJICE GENOCIDA/ Nova provokacija: Fotografije pripadnika Vojske RS-a postavljene na putu...

UOČI GODIŠNJICE GENOCIDA/ Nova provokacija: Fotografije pripadnika Vojske RS-a postavljene na putu koji vodi u Potočare

Na putu koji iz Bratunca vodi ka Memorijalnom centru Potočari uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, na dužini nešto većoj od dva kilometra, postavljen je niz fotografija.

Kako je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba, fotografije su postavljene s desne strane magistralnog puta, u pravcu Potočara, a uoči obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebernici.

Navodno se radi o fotografijama poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske čiji su pripadnici i izvršili genocid.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić rekao je Srni da fotografije prikazuju “3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja ubijenih i poginulih tokom rata u BiH”. Članovi porodica poginulih fotografije su postavili uz saglasnost načelnika.

Podsjećamo, 11. jula će u Potočarima biti klanjana kolektivna dženaza za još 50 žrtava genocida, za čiji su ukop pronađenih posmrtnih ostataka saglasnost dali članovi porodica.

I dok se cijeli svijet sa tugom prisjeća užasnog zločina genocida koji je prije skoro tri decenije počinjen u Srebrenici, čini se kako se provokacije, vjerovatno ohrabrene sve nemoralnijom političkom retorikom u bh. javnom prostoru od onih koji negiraju presuđene ratne zločine i slave njihove nalogodavce, svake godine samo pojačavaju.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2006. godine.

U Potočarima je do sada ukopana 6.671 žrtva genocida, a porodice i dalje tragaju za ubijenima čije su posmrtne ostatke istražitelji pronalazili i u nekoliko različitih masovnih grobnica zbog namjere počinitelja zločina da se prikrije užasan zločin genocida koji je počinjen nad muškarcima i dječacima srebreničke enklave.

klix.ba