Početna Senzacija INFO Novosti UZNEMIRUJUĆI SNIMAK/ Umro Shinzo Abe: Objavljen video atentata, govorio pred ljudima, a...

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK/ Umro Shinzo Abe: Objavljen video atentata, govorio pred ljudima, a onda…

Japanska televizija HNK zabilježila je momenat oružanog napada na Abea u Nari i hapšenja navodnog napadača

Bivši premijer Japana Shinzo Abe upucan je s leđa na političkom skupu u gradu Nara.

Japanska televizija HNK zabilježila je momenat oružanog napada na Abea u Nari i hapšenja navodnog napadača.

Kako se vidi na video snimku, Abe je govorio na javnom skupu, kada se prolomio zvuk dva pucnja.

Sljedeće što se vidi u kadru jeste kako muškarca koji trči savladava obezbjeđenje i baca ga na beton, dok se u pozadini čuju uspaničeni uzvici.

Bivši japanski premijer pogođen je dva puta u grudi tokom mitinga. Kad se srušio, na njemu su bili vidljivi tragovi krvi. Mediji su prenijeli da je tokom puta do bolnice imao zastoj srca i disanja.

Shinzo Abe, bivši premijer Japana, umro je nakon što je danas upucan s leđa na političkom skupu u gradu Nara, javlja japanska televizija NHK.

Čovjek osumnjičen da je pucao, rekao je policiji da je bio nezadovoljan bivšim liderom i da je ciljao da ga ubije.

Policija je uhapsila Tetsuja Jamagamija (41) iz grada nedugo nakon što je Abe upucan u petak dok je držao govor u kampanji za parlamentarne izbore u prefekturi Nara.

Japansko ministarstvo odbrane navelo je da je osumnjičeni radio za Japanske pomorske odbrambene snage tri godine do 2005.

Javni emiter NHK izvijestio je da je muškarac bio naoružan nečim što je izgledalo kao pištolj ručne izrade i da je otvorio vatru na Abea s leđa. Mediji su također izvijestili da je Jamagami rekao policiji da želi ubiti Abea.

Novinar NHK-a koji je bio na licu mjesta u vrijeme pucnjave izvijestio je da je čuo dva pucnja, prije nego što se Abe srušio.

(N1, DEPO PORTAL/rm)