Početna Vijesti Novosti Tužna povorka sa 50 tabuta krenula iz Visokog

Tužna povorka sa 50 tabuta krenula iz Visokog

Na posljednjem putu do Potočara, ispratit će ih i iskazati im dužno poštovanje građani Ilijaša, gdje bi se kolona trebala zaustaviti u 10.45 sati

Kamioni s tabutima 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, koje će 11. jula ove godine smiraj naći u dolini bijelih nišana u Potočarima, krenuli su iz Visokog, javlja “Avazov” reporter sa lica mjesta.

Na posljednjem putu do Potočara, ispratit će ih i iskazati im dužno poštovanje građani Ilijaša, gdje bi se kolona trebala zaustaviti u 10.45 sati.

Predviđeno je zaustavljanje kolone s tabutima i u Vogošći u 11.15 sati, a potom u Sarajevu u 12.00 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje će među brojnim građanima i zvaničnicima koji će odati počast ubijenim žrtvama genocida biti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako je jutros istakla Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH, došlo je do male izmjene u planiranoj ruti zaustavljanja.

– Imamo jednu malu izmjenu, dakle ova tužna kolona zaustavit će se danas i ispred Vijećnice – rekla je Fazlić.

Građani će im moći odati počast i ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, kao i pored pijace Markale, gdje će se kolona također nakratko zaustaviti, nakon čega će se uputiti ka Srebrenici, gdje je u 16.00 sati predviđeno zaustavljanje ispred Gradske džamije.

Doček tabuta u Potočarima predviđen je oko 16.30 sati.

avaz.ba