Početna Vijesti Novosti RUSI ZAPRIJETILI SAD-U/ Opasna poruka iz Kremlja: Sljedeća na listi bi vrlo...

RUSI ZAPRIJETILI SAD-U/ Opasna poruka iz Kremlja: Sljedeća na listi bi vrlo lako mogla biti Aljaska, to je ruski teritorij

Volodin se također osvrnuo na prijedlog potpredsjednika Državne dume Petra Tolstoja da bi se na Aljasci mogao održati referendum o tom pitanju

Ruski dužnosnik ove je sedmice zaprijetio SAD-u zbog zamrzavanja ruske imovine, pozivajući ih da se sjete da je Aljaska nekada bila dio teritorija Rusije.

“Neka Amerika uvijek pamti: postoji dio njezina teritorija koji je Rusija – Aljaska”, rekao je u srijedu Vjačeslav Volodin, Putinov saveznik i predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta, prema više medija, prenosi Business Insider.

“Kada pokušaju prisvojiti našu imovinu u inozemstvu, trebali bi biti svjesni da i mi imamo što potraživati ​​natrag”, dodao je Volodin u primjedbama o kojima izvještavaju Associated Press i ruska publikacija RBC News.

Prema RBC News, Volodin se također osvrnuo na prijedlog potpredsjednika Državne dume Petra Tolstoja da bi se na Aljasci mogao održati referendum o tom pitanju.

SAD je kupio teritorij Aljaske od ruske vlade 1867. godine. U to vrijeme, SAD je potpisao ček na 7,2 miliona dolara za plaćanje Aljaske, zajedno s Ugovorom o cesiji koji je potvrdio stjecanje teritorija.

Aljaska sada obilježava Dan Aljaske svake godine 18. oktobra, obilježavajući dan kada je teritorij prebačen iz Rusije u SAD. Aljaska je primljena u Uniju 1959.

U drugim oštrim komentarima iznesenim u srijedu, Dmitrij Medvedev, zamjenik sekretara ruskog Vijeća sigurnosti, objavio je dugu tiradu na Telegramu u kojoj je oštro osudio “svake pokušaje stvaranja tribunala ili sudova” za istragu ruskih postupaka u Ukrajini.

“Neće ići s Rusijom, oni to dobro znaju”, napisao je Medvedev. – Zato pokvareni psi rata tako odvratno laju.

Upozoravajući da bi bilo “apsurdno” pokušati “kazniti zemlju s najvećim nuklearnim potencijalom”, Medvedev je također kritizirao SAD zbog pokušaja “širenja haosa i razaranja po svijetu za dobrobit ‘istinske demokratije’”.

“Cijela američka historija od vremena podjarmljivanja autohtonog indijskog stanovništva predstavlja niz krvavih ratova”, napisao je Medvedev, referirajući se na druge akcije SAD-a kao što su bombardiranje Hirošime i Nagasakija tokom Drugog svjetskog rata i sudjelovanje u Vijetnamskom ratu.

“Je li iko odgovarao za te zločine? Koji je sud osudio more krvi koju je tamo prolio SAD?” – upitao je Medvedev.

Medvedevljevi komentari nisu bili prvi put da Rusi prijete ukrajinskim saveznicima nuklearnim ratom. U maju je ruski propagandist upozorio da bi nuklearni napad mogao izbrisati UK i Irsku.

(DEPO PORTAL/dg)