Početna Vijesti Novosti TRAŽE EFIKASNE MJERE/ Budi se Sarajevo, ali i drugi gradovi BiH: Tuzla,...

TRAŽE EFIKASNE MJERE/ Budi se Sarajevo, ali i drugi gradovi BiH: Tuzla, Zenica Mostar… Građani ogorčeni poskupljenjima, došlo je do grla (Video)

Protesti su najavljeni i u Mostaru, Banjoj Luci Tuzli, Zenici, Bijeljini, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Goraždu, Travniku, Gradačcu, Visokom, Cazinu, Trebinju, Vitezu i drugim bh. gradovima

18:00 I Tuzla je danas podržala proteste koji su zbog poskupljenja životnih namirnica i goriva organizovani širom BiH. Oko hiljadu Tuzlaka okupilo se na Trgu slobode i dok su skandirali riječi “lopovi” bh. vlastima, ali i opoziciji, uputili su poruku da su u stanju i sami se organizovati, te su ih pozvali da život građana u BiH učine lakšim i sigurnijim.

Zlata Smajić je pozvala predstavnike vlasti da njoj, ali i svima u BiH, objasne kako je moguće da penzioner, koji je radio 40 godina, danas jedva preživljava.

– – Kako je to moguće? Šta se ovo dešava u našoj zemlji? Ja sam radila 40 godina, pošteno zaradila svoju penziju i želim da mi neko pošteno kaže zašto ja od svoje penzije ne mogu kupiti gorivo ili putovati gdje želim? Zašto moram čekati izbore da mi neko nešto da, a ja sam to već zaradila, kazala je ova penzionerka, javlja Oslobođenje.

Snimak sa tuzlanskih protesta donosi N1.

I u Zenici i Mostaru danas se više stotina građana okupilo kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva, poskupljenja osnovnih životnih i ostalih ekonomskih problema sa kojima se suočava naša zemlja, a protesti se večeras spremaju i u Banjoj Luci i drugim gradovima RS-a.

16:45 Širom Bosne i Hercegovine danas će biti održani protesti građana koji su ogorčeni velikim valom poskupljenja svih životnih namirnica i usluga dok plate stagniraju što je dovelo stanovnike BiH u još težu finansijsku situaciju, piše Avaz.

Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Građani su krenuli prema Parlamentu gdje će održati protest i dići svoj glas nezadovoljstva.

Grupa na Facebooku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” trenutno broji skoro 25 hiljada članova, dok dodatno više od 30 hiljada ljudi prati stranicu.

Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti:

– Suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.

– Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.

– Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

– Smanjenje i ograničenje stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.

– Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.

– Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1.000 KM.

– Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1.000 KM.

– Povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.

– Povećanje minimalne plate na 1.300 KM u neto iznosu.

– Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.

– Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra tj. tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama.

– Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja.

– Prednost pri zapošljavanju.

– Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100%.

Podsjetimo, prošle subote grupa građana u Sarajevu je protestnom vožnjom iskazala nezadovoljstvo zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva.

Protesti su najavljeni i u Mostaru, Banjoj Luci Tuzli, Zenici, Bijeljini, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Goraždu, Travniku, Gradačcu, Visokom, Cazinu, Trebinju, Vitezu i drugim bh. gradovima.

(DEPO PORTAL/dg)