Početna Senzacija INFO Novosti Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremno 50 žrtava genocida

Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremno 50 žrtava genocida

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6.671 žrtva

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ove godine bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, potvrdila je za Anadoliju Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Kako je kazala do sada je toliko porodica dalo saglasnost za ukop.

– Postupak identifikacije i davanja saglasnosti za ukop na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi otvoren je još nekoliko dana, tako da one porodice žrtava koje to žele, na ovaj korak se još uvijek mogu odlučiti – izjavila je Fazlić

Porodice nisu pristupile

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od strane porodica, ali još uvijek nema saglasnosti za ukop ovih žrtava.

– Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji. U oba slučaja razlog tome je uglavnom mali broj dijelova skeleta koji je do sada pronađen, a kada su u pitanju ove žrtve – kazala je Fazlić.

Dan nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava, a kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

Sedam dana

– Reekshumacije će trajati sedam dana, a svakog dana otvorit će se 13 mezarja, dok će se posljednji, sedmi dan otvoriti njih sedam – dodala je Fazlić.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6.671 žrtva.

Tabuti s posmrtnim ostacima do sada identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici krenut će iz Visokog 8. jula, saopćeno je ranije iz Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.

 

avaz.ba