Početna Senzacija INFO Novosti NATO poručio Putinu: Nećeš pobijediti

NATO poručio Putinu: Nećeš pobijediti

RUSIJA predstavlja “izravnu prijetnju” sigurnosti zemalja NATO-a koje su se okupile na summitu u Madridu, rekao je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg. “Jasno ćemo reći”, na samitu koji bi trebao revidirati smjernice NATO-a prvi put od 2010., “da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti”, naglasio je Stoltenberg.

Čelnici NATO-a usvojit će na summitu novi Strateški koncept za narednih 10 godina, u kojem će se definirati sigurnosni izazovi s kojima se Savez suočava i dati obrisi političkih i vojnih zadaća koje NATO treba provesti za njihovo rješavanje. U zadnjem Strateškom konceptu usvojenom 2010. godine Rusija je bila definirana kao strateški partner NATO-a.

Sanchez Putinu: Nećeš pobijediti

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je da NATO ima jasnu poruku za ruskog predsjednika. “Šaljemo snažnu poruku Putinu: Nećeš pobijediti”, rekao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je, pak, da će saveznici u NATO-u nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem koliko god bude potrebno.

“Dobro je da zemlje koje su ovdje okupljene, ali i mnoge druge, daju svoj doprinos kako bi se Ukrajina mogla obraniti – pružanjem financijskih sredstava, humanitarne pomoći, ali i pružanjem oružja koje je Ukrajini hitno potrebno”, rekao je Scholz. “Nastavit ćemo to činiti, i to intenzivno, sve dok bude potrebno Ukrajini da se brani”, dodao je.

novi.ba